Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nepodceňujte Fica!

Predseda strany Smer je značne oslabený, prehráva momentálnu politickú bitku, ale rozhodne ešte neprehral celú vojnu. V nepokojných časoch vraj Európa potrebuje silné Slovensko, ako demokratickú hrádzu proti radikálnym silám.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nepodceňujte Fica!
Zdroj: TASR

Robert Fico neprežíva práve najlepšie obdobie. Po masových protestoch v uliciach a tlaku koaličného partnera Most-Híd bol prinútený opustiť premiérske kreslo a stiahnuť sa do úzadia. Vplyvný európsky portál Politico však píše, že to rozhodne neznamená jeho koniec v politike. Expremiér sa len presunul do tmavého zákulisia, odkiaľ bude ďalej poťahovať nitky moci. Napriek všetkej kritike na jeho hlavu mu portál uznáva, že je stále menší radikál ako vrcholní predstavitelia okolitých štátov V4. Byť jednooký kráľ medzi slepými je však trochu málo na radosť.

Len výmena figúrok

“Na prvý pohľad vyzerá bývalý slovenský premiér ako muž, ktorého politická kariéra sa skončila. Minulý mesiac musel odstúpiť po tom, ako sa krajinou prehnali najväčšie protesty od nežnej revolúcie,” píše Politico. Dodáva, že podpora Ficovej strany Smer sa prepadla na úroveň okolo 20 percent a partaj reálne prišla o zhruba pätinu voličov.

“Napriek tomu si Fico dokázal udržať kontrolu nad slovenskou politikou. Do funkcie premiéra nastrčil svojho blízkeho človeka a stále sa drží svojej predsedníckej stoličky v Smere, ktorý zostáva najsilnejšou stranou v krajine. Nová vláda získala podporu v parlamente a silná vlna protestov začala upadať,” analyzuje server.

Následne cituje slová šéfredaktora portálu aktuality.sk Petra Bárdyho, že by bola chyba podceňovať Ficove politické inštinkty. Predseda Smeru sa síce stiahol do úzadia, ale reálnej moci sa rozhodne nemieni vzdať. Situácia na Slovensku je stále veľmi nejasná: “Zatiaľ je predčasné hovoriť, ako verejné protesty ovplyvnia slovenskú politiku. Fico stále prežíva, pretože v krajine chýba dôveryhodná opozícia.”

Slováci inšpirujú svet

Politico uvádza, že dianie na Slovensku podrobne sledujú v Berlíne, Paríži, aj v Bruseli: “Fico bol vnímaný ako kotva stability v zložitom regióne strednej Európy. Aj keď zabŕdol do populizmu v oblastiach ako napríklad migrácia, stále je považovaný za umierneného politika v porovnaní s veľkou časťou zvyšku slovenskej politickej scény. V časoch problémov v českej politike a pri napätí medzi EÚ a Poľskom spolu s Maďarskom, Európa skrátka potrebuje Slovensko ako oporný bod v strednej Európe.”

Portál však zároveň uvažuje, či je takáto predstava reálna: “Otázka znie, či je Fico dostatočne dôveryhodný, aby zohrával takúto úlohu. Aj keď ešte nie je úplne odpísaný, je nepochybné, že je oslabený.” Slovenského expremiéra oslabila nielen vynútená rezignácia, ale aj množstvo korupčných škandálov za jeho éry, na ktoré poukazoval aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Slovensko však ukázalo svetu, že sa dokáže zmobilizovať: “Scény mladých Slovákov, ktorí zaplavili námestia a žiadali zmenu, inšpirovali liberálov po celom svete. Vidia v tom nádej na prežitie demokracie v časoch narastajúceho populizmu.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM