Lucia Lauková Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nerodia sa deti a vymierame

Je to naozaj alarmujúca situácia, ktorá by mala trápiť každého, kto si želá dôstojnú starobu pre seba i svoje deti. Na jednu slovenskú ženu pripadajú menej ako dve deti a trend sa nezlepší.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nerodia sa deti a vymierame
Zdroj: TASR

Počúvame to stále a zdá sa, že veľká časť verejnosti už tejto informácii ani nevenuje pozornosť – Slovensko vymiera a o pár desiatok rokov nebude mať kto pracovať na vyplácanie dôchodkov. Problém prepadu pôrodnosti riešia v celej Európe a dokonca aj v mnohých ázijských a afrických krajinách, kde sú rodiny ešte stále tradične väčšie. Obrovský rozsah tohto negatívneho trendu sumarizoval francúzsky portál medias-presse.info.

Stále menej detí

“Keď porovnáme mieru pôrodnosti naprieč rôznymi krajinami na celom svete počas obdobia, ktoré pokrýva dve generácie (1970 – 2014), vidíme nielen spomalenie, ale rovno prepad na celých kontinentoch a to najmä v moslimských krajinách,” prekvapivo píše medias-presse.info.

Pre ilustráciu uvádza aj niekoľko zaujímavých štatistík. Pôrodnosť na jednu ženu sa vo Veľkej Británii prepadla z úrovne šesť detí na tri za 95 rokov. Do tohto stavu sa Briti dostali v roku 1910. V prípade Poľska to trvalo tiež skoro storočnicu a tri deti na jednu ženu sa stali realitou v roku 1960.

Alarmujúce je, že zatiaľ čo európske krajiny sa prepadávali na túto hodnotu pomaly celé desaťročia, v mnohých rozvojových krajinách a najmä v arabskom svete prišla táto zmena len nedávno a veľmi rýchlo. V Maroku sa to stalo v roku 1998 a trvalo to 22 rokov, v Tunisku to malo takmer rovnaký scenár a rekordmanom je Irán – pôrodnosť na jednu ženu sa tam znížila zo šiestich na tri deti v roku 1996 a trvalo to len desať rokov.

Ešte to nie je agónia

Takýto rýchly prepad znemožní spoločnosti pripraviť sa na vážne demografické zmeny, ktoré zníženie pôrodnosti prináša. Francúzsky portál zmieňuje aj Slovensko a zaradil ho do druhej najhoršej kategórie od konca – krajiny, kde sa už obyvateľstvo nedokáže obnovovať. Na jednu slovenskú ženu totiž pripadá menej ako 1,8 dieťaťa.

Do roku 2035 sa síce ešte očakáva mierny nárast pôrodnosti na Slovensku, ale úroveň aspoň dvoch detí na jednu ženu nedosiahne. Počet narodených detí bude výhľadovo klesať, pretože žien v plodnom veku 15 – 49 rokov bude stále menej. Demografi zároveň upozorňujú, že Slovensko bude postupne vymierať a počet seniorov vo veku + 65 rokov sa v horizonte 17 rokov zvýši o pätinu.

S trochou čierneho humoru by sa dalo povedať, že na tom stále nie sme najhoršie na svete. Portál medias-presse.info zaraďuje do kategórie “krajiny v agónii” čínsku administratívnu časť Macao a Singapur. Tamojšia pôrodnosť je nižšia ako jedno dieťa na ženu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM