Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Netradičná pomoc Rómom s bývaním

Charitatívna nadácia v britskom Sheffielde darovala desaťtisíc libier na pomoc miestnym slovenským Rómom s bývaním. Žiadne nové domy ani byty si však stavať nebudú.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Netradičná pomoc Rómom s bývaním
Zdroj: TASR

Britské mesto Sheffield je typické veľkou prisťahovaleckou menšinou Slovákov. Medzi nimi je aj veľa Rómov, ktorí prišli do Veľkej Británie hľadať si prácu a lepší život. Aj tam však často narážajú na problémy s bývaním. Pomôcť im chce miestne občianske združenie Firvale Community Hub, ktoré na tento cieľ získalo aj dotáciu. Za tisícky libier však nebude pre Rómov stavať sociálne byty, ani skupovať pozemky. Na to by takáto suma ani nestačila. Je to však dosť na to, aby slovenským Rómom poskytli poradenstvo. O téme píše portál South YorkShire Times.

Tisícové poradenstvo

Firvale Community Hub získalo 9984 libier na rozvoj projektu, ktorý pomôže rómskym rodinám zorientovať sa v zložitom systéme prenajímania súkromných nehnuteľností,” píše britský portál. Ide o iniciatívu, v rámci ktorej budú špeciálne vycvičení poradcovia vysvetľovať slovenským Rómom podmienky nájomných zmlúv na byty, v ktorých bývajú.

Vznikne tiež funkcia mediátora, ktorý bude odpovedať na otázky a urovnávať spory. Jeho prvoradou úlohou bude riešiť často napäté konflikty medzi nájomníkmi a domácimi pánmi, či susedmi. Tie nezriedka bývajú také divoké, že ich musí riešiť polícia.

Štedrá charita

Peniaze na pomoc slovenským Rómom venovala charitatívna nadácia TDS, ktorej cieľom je zlepšovať podmienky a vzťahy v sektore súkromného prenajímania nehnuteľností. V poslednom kole grantov rozdala viac ako 94-tisíc libier desiatim organizáciám po celej krajine. Od svojho vzniku už takto podporila projekty za viac ako 400-tisíc libier.

Firvale Community Hub sa zasa snaží znižovať sociálne rozdiely medzi obyvateľmi Sheffieldu, podporovať inklúziu a zapájať aj marginalizované skupiny obyvateľstva do každodenného života spoločnosti. “Získané peniaze sú skvelou správou, ktorá nám umožní lepšie robiť našu prácu s miestnymi Rómami, viac podporiť príchod nových obyvateľov a pomôcť im sa integrovať,” vyhlásil pre britský portál Gulnaz Hussain, šéf Firvale Community Hub.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM