Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľný český rasizmus

Za policajnou naháňačkou nezodpovedného 19-ročného vodiča, ktorá sa skončila zastrelením nevinného spolujazdca, vidia Česi Rómov. Ale prečo?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľný český rasizmus
Zdroj: TASR

Už aj česká verejnosť vášnivo rieši tragickú policajnú akciu zo sobotnej noci, keď po policajnej streľbe na unikajúce auto zahynul 17-ročný chlapec. Aj u našich západných susedov sa ľudia rozdelili na dva tábory – jeden podporuje tvrdý zásah policajta, pretože inak vraj všetko mohlo skončiť ešte tragickejšie. Druhá skupina zasa považuje za absurdné, aby uniformovaní muži preventívne strieľali ľudí. Jeden fakt v celej diskusii je však naozaj zvláštny…

Tragická naháňačka

Český portál Lidovky.cz opisuje tragickú udalosť veľmi podrobne. „Auto riadil 19-ročný mladík s tromi zákazmi šoférovania. Keď nereagoval ani na varovné výstrely, policajt vystrelil smerom k pravej zadnej pneumatike. Strela prešla cez kufor až do vnútra auta, kde zasiahla 17-ročného spolujazdca. Okrem neho boli v aute ešte ďalší dvaja mladí ľudia.

Portál pripomína, že za posledný rok je to už tretí prípad policajnej streľby na mladých ľudí v aute. Slovenská opozícia chce preto zvolať mimoriadne zasadnutie parlamentného branno-bezpečnostného výboru. Medzitým sa podľa policajného prezidenta rozhoduje, či bude cestný pirát čakať na svoj súd vo väzbe.

Nepochopiteľný rasizmus

„Viac chodiť na strelnicu a cvičiť, cvičiť…,“ uštipačne komentuje jeden z českých čitateľov článok. Iný mu však kontruje, že možno by bolo lepšie, keby dotyčný chodil iba na strelnicu a nepracoval pre políciu: „Ten blb, čo strieľal, by mal vyfasovať 15 rokov na tvrdo za vraždu. Ten hajzlík, čo šoféroval, by si zasa zaslúžil dva roky za mrežami a zabaviť vodičák na doživotie.“

Nie všetci s ním však súhlasia. „Ste triezvy? Za vraždu?“ pýta sa ho M. Vaněk. „Kto neposlúchne policajnú výzvu, musí počítať s následkami a dúfam, že tento trend dorazí aj k nám,“ dodáva čitateľ a mnohí ďalší s ním súhlasia. „Nemyslím si, že je správne kohokoľvek preventívne zastreliť,“ namieta D. Grundel.

Mnoho komentárov je však silne rasistických, keď predpokladajú, že v aute sa viezli Rómovia, aj keď to nie je pravda. „Dám ruku za to, že bol Cigán,“ píše jeden čitateľ. „Bol to Cigán, tak si zaslúži byť popravený. Vy ste fakt unikátny dobytok,“ odpovedá mu iný komentátor. Ťažko povedať, kde vznikol tento predpoklad, pretože nič v článku ho nepodporuje.

Na záver ešte jeden čitateľ poznamenal: „Tri zákazy šoférovania a oni ešte rozhodujú, či ho dajú do väzby? Na tom Slovensku je epidémia idiotizmu rovnaká ako u nás.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM