Práca Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nové miesta v perspektívnom biznise v Kočovciach

Byť automobilovou veľmocou sa Slovensku stále opláca. Vysoká koncentrácia výrobcov áut pritiahla nemeckého výrobcu plastových dielcov Röchling, ktorý neďaleko Nového Mesta nad Váhom otvoril fabriku.

Zdroj: Dnes24.sk

A je to oficiálne – v novom závode v Kočovciach pri Novom Meste nad Váhom slávnostne prestrihli pásku a otvorili prevádzku Röchling Automotive Slovakia. Nemecký výrobca plastových komponentov do áut vlani od štátu žiadal investičnú pomoc za zhruba milión eur. Nemalo však ísť o priame peniaze, ale len úľavu na dani. V podniku by postupne mali nájsť prácu viac ako dve stovky zamestnancov.

Rozsiahla prevádzka

Portál Plastics News Europe informuje, že Röchling starostlivo zvažoval, kde postaví nový závod. “Nemecký výrobca si vybral lokalitu na Slovensku vzhľadom na blízkosť automobilových výrobcov Daimler, Jaguar Land Rover a PSA Peugeot v Maďarsku a na Slovensku,” uvádza portál.

Dodáva, že podnik sa rozkladá na ploche 50-tisíc štvorcových metrov a zahŕňa výrobnú halu, sklad, technické priestory a kancelárie. “Nová prevádzka nám pomôže rozdeliť naše aktivity medzi prevádzky v Česku a na Slovensku a tým ďalej optimalizovať výrobu,” cituje Plastics News Europe generálneho riaditeľa podniku. Výroba sa zameriava napríklad na výrobu plastových mriežok na predné masky a časti podvozkov.

Chýbajú ľudia

V Kočovciach už našlo prácu 80 ľudí a ďalší majú pribudnúť. Do konca budúceho roka chcú Nemci zamestnať ešte 120 pracovníkov. Celkovo by vo výsledku by malo pre Röchling pracovať až 240 zamestnancov. Také sú aspoň plány, ale či sa ich podarí naplniť, je otázne.

Aj nemeckých plastikárov totiž trápi už chronický problém nedostatku pracovných síl na Slovensku. Do svojho závodu hľadajú najmä kvalifikovaných technikov, ale aj ďalšie profesie. Nájsť ich sa snažili nielen cez agentúry, ale aj na sociálnych sieťach. Na západnom Slovensku je však už taká nízka nezamestnanosť, že nájsť kvalitných pracovníkov je skutočne veľká výzva.

Röchling Automotive Slovakia
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM