Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: O medzinárodnej hanbe a hlúposti Piešťancov

Ak to takto pôjde ďalej, jedno z najznámejších slovenských kúpeľných miest môže pre svoju stúpajúcu nevraživosť voči Arabom prísť o živobytie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: O medzinárodnej hanbe a hlúposti Piešťancov
Zdroj: TASR

Čo len tých bohatých Arabov ťahá do toho nudného kúpeľného mestečka? Túto otázku si kladie prestížny americký denník The New York Times v rozsiahlom článku na svojom webe. Popisuje, ako do Piešťan už celé desaťročia chodia oddychovať bohaté rodiny kuvajstkých boháčov a ropných magnátov z arabského sveta. Piešťany z moslimských návštevníkov žijú a mesto si za dlhé roky vybudovalo pokojný medzinárodný kolorit, kde cudzinci vyznávajúci Alaha nikdy nikomu nevadili. Až do dnes…

Prečo sem chodia?

Je záhadou, prečo si toľko bohatých Arabov vyberá pre svoj pobyt Piešťany – príjemné ale trochu nudné kúpeľné mestečko,” píše The New York Times. Ponúka aj niekoľko možných vysvetlení. “Niektorí tvrdia, že to začalo v šesťdesiatych rokoch, keď na neďaleké letisko chodili trénovať piloti z Blízkeho východu. Iní zasa spomínajú slovenského futbalového trénera, ktorý pred mnohými rokmi išiel do Kataru a inšpiroval tamojších ľudí.”

Portál dodáva, že nech už je dôvod akýkoľvek, Arabi si Piešťany obľúbili a chodia sem každoročne v tisíckach. Hotel Thermia Palace vraj láka aj kuvajtskú princeznú a piešťanská pešia zóna sa v lete zapĺňa ženami v tradičnom moslimskom odeve a ich mužmi fajčiacimi vodné fajky. “Nikdy s tým nebol problém. Až do teraz,” píše portál.

Nenávisť nás zožerie

„Páči sa nám tu, lebo je tu pokoj,“ vyznáva sa jeden arabský hosť pre The New York Times. S rodinou sem chodia už dlhé roky, ale zrazu pocítili nepríjemnú zmenu: “Tento rok sa stalo, že moja žena nakupovala potraviny v Tescu a pristúpil k nej zúrivý mladík. Začal ju obťažovať, nadávať jej a kričal na ňu, aby sa pratala domov.”

Podobne nepríjemnú zmenu v správaní mladých Piešťancov si všimol aj majiteľ miestneho Kebabu Ilknur Perda. Spomína, ako na terasu jeho podniku prišiel 22-ročný Piešťanec a začal nadávať pokojne sediacim moslimským hosťom. “Bol plný nenávisti. Začal sa biť s jedným zákazníkom. Neskôr v noci sa vrátil a rozbil mi všetky okná na podniku,” hovorí Perda.

Malým vylepšením na povesti Piešťancov môže byť fakt, že sa na Perdovu stranu postavilo množstvo miestnych slovenských zákazníkov a dokonca zorganizovali pochod na jeho podporu. Ale nepríjemná škvrna na povesti Piešťan ako mesta, kde sa rozmáhajú rasistické útoky, už zostala.

Portál cituje aj hovorkyňu mesta Evu Bereczovú. Tvrdí, že veľa ľudí si dnes dovolí povedať a urobiť veci, na ktoré by si ešte nedávno netrúfli. V meste stúpla podpora Kotlebovej strany a jeho stúpenci si čoraz viac otvárajú ústa a zatínajú päste. Zjavne majú príliš málo rozumu, aby si uvedomili, že bez bohatých a bezproblémových arabských hostí bude ich mesto len upadať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM