Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Obchod so zbraňami k nám priťahuje zločincov

Pravicový extrémista, ktorý túžil zúčastniť sa na tretej svetovej vojne pravidelne jazdil na Slovensko, aby tu nakupoval zbrane. Jednou sa masovo vraždilo.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Obchod so zbraňami k nám priťahuje zločincov
Zdroj: TASR

Slovensko malo dlhodobo zlú povesť akéhosi supermarketu pre teroristov, kam si zločinci chodili nakupovať znefunkčnené zbrane, aby s nimi potom masovo zabíjali po celej Európe. Aktuálne sa pred nemecký súd postavil priekupník so zbraňami, ktorý predal pištoľ zakúpenú na Slovensku šialenému vrahovi. Ten s ňou minulý rok začal bezhlavo strieľať v mníchovskom obchodnom centre Olympia. Výsledkom bolo deväť mŕtvych a päť zranených.

Český portál Lidovky.cz informuje, že 32-ročný nemecký priekupník Philipp K. je obvinený z nelegálneho obchodu so zbraňami a z deviatich prípadov zabitia z nedbanlivosti. Ku kšeftovaniu s vražednou muníciou sa priznal, ale snažil sa na sudcu zapôsobiť a urobiť zo seba neviniatko.

Jednu pištoľ značky Glock 17 a najmenej 450 kusov nábojov predal psychicky narušenému 18-ročnému Davidovi Alim Sonbolymu za 4350 eur. Mladík bol vyšinutý a fascinovali ho masové vraždy. Preto so zbraňou vo vrecku zamieril do rušného obchodného centra v Mníchove a spustil paľbu na okoloidúcich.

Philipp K. pred súdom vyhlásil, že je mu veľmi ľúto, čo sa stalo. Zároveň dodal, že keby vedel o psychickom stave Davida, nikdy by mu zbraň nepredal. Takáto obhajoba zrejme nebude veľmi presvedčivá. Išlo totiž o ilegálny obchod a priekupník mohol tušiť, že keď si chce niekto kúpiť zbraň tajne, zrejme by si ju legálne nemohol zaobstarať, alebo s ňou má zlé úmysly.

Temný internet

Obvinenému priekupníkovi zrejme priťaží aj fakt, že v jeho telefóne vyšetrovatelia našli uloženú fotku Adolfa Hitlera a hákového kríža. Na sociálnej sieti sa zároveň zdôveril, že jeho životným snom je zúčastniť sa na tretej svetovej vojne.

Zbrane nakupoval a ďalej predával pomocou takzvaného „temného internetu“, čo je ťažko dostupná a anonymná časť svetovej siete, ktorú často zločinci využívajú na svoje obchody. Vystopovať na nej užívateľov je totiž takmer nemožné. Philippa však policajti aj tak dostali. Na temnom internete sa vydávali za záujemcov o kúpu dvoch zbraní a nábojov za osem tisíc eur. Priekupník sa do nastrčenej pasce chytil a skončil za mrežami

Nie je veľmi príjemné vedieť, že takýto človek opakovane jazdil uzatvárať svoje čierne obchody aj priamo pod Tatry. „Za nákupom zbraní jazdil pravidelne aj do zahraničia. V Česku kúpil pištoľ CZ 85 a samonabíjaciu pušku a na Slovensku dokonca kalašnikov,“ píše portál Lidovky.cz .

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM