Svet o Slovensku

Svet o Slovensku: Odškodnenie Maďarov odsunutých po vojne opäť na stole!

Maďarská vláda znova otvára tému kompenzácií pre takmer 100-tisíc Maďarov, ktorí boli po roku 1945 nútene vysídlení z Československa.

Ilustračný obrázok k článku Svet o Slovensku: Odškodnenie Maďarov odsunutých po vojne opäť na stole!
Zdroj: TASR

Európska únia doteraz všetky podobné snahy zmietla zo stola. Informuje maďarská tlačová agentúra MTI.

Budapešť sa už niekoľko rokov vytrvalo snaží na všetkých frontoch dosiahnuť zrušenie Benešových dekrétov a získať finančnú kompenzáciu pre Maďarov, ktorí museli nútene opustiť svoje domovy na južnom Slovensku. Doteraz vždy neúspešne. Téma je však v krajine stále živá a maďarský parlament si opäť 12. apríla uctil národný pamätný deň Maďarov odsunutých z Československa.

Nevzdávajú to

“Musíme byť vďační, že po všetkom, čo sa stalo, stále existuje maďarská menšina na južnom Slovensku, teda regióne, ktorý patril Maďarsku do roku 1920 a tiež v rokoch 1938 až 1945,” vyhlásil podpredseda maďarského parlamentu Gergely Gulyás pri príležitosti pamätného dňa Maďarov odsunutých z Československa. Nezabudol pri tom zdôrazniť, že “tento deň je aj o súčasnosti”, keďže kritizované Benešové dekréty z roku 1945 sú stále súčasťou slovenského právneho poriadku.

Budapešť dlhodobo trvá na tom, že dekréty sú v rozpore s medzinárodným právom, keďže vychádzajú z princípu kolektívnej viny. Na ich základe boli po vojne všetci Nemci a Maďari zbavení československého občianstva i majetku. Výnimkou boli len tí, ktorí vedeli dokázať aktívny protifašistic­ký odboj.

Chcú peniaze

Agentúra MTI informovala, že maďarská vláda sa opäť zaoberala odškodnením pre takmer 100-tisíc Maďarov, ktorí museli po druhej svetovej vojne opustiť svoje slovenské domovy. Nespresnila však, či by prípadné peniaze vyplácala samotná Budapešť, alebo má ísť o žiadosť voči Slovensku.

“Nemá zmysel čakať na Európsku úniu, aby vyriešila tento spor,” vyhlásil štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Pál Völner. Viaceré európske inštitúcie totiž opakovane zamietli všetky maďarské snahy o historickú revíziu v tomto smere. Európsky parlament, komisia i Európsky súd pre ľudské práva už v minulosti skonštatovali, že ide o dobové dokumenty prijaté dávno pred vznikom EÚ, a preto sa nimi nemôžu zaoberať.

Kompenzáciu už dostali

Pál Völner spomenul, že povojnová maďarská vláda sa vzdala akýchkoľvek nárokov na kompenzácie pre odsunutých Maďarov. Nezmienil však, že samotný odsun bol výsledkom bilaterálnej slovensko-maďarskej dohody o výmene obyvateľstva z roku 1946. Českoslo­vensko chcelo vtedy jednostranne odsunúť ešte o 200 tisíc Maďarov viac, ale víťazné mocnosti na čele s USA a Veľkou Britániou to nedovolili.

Slováci sa vtedy mohli dobrovoľne prihlásiť, že sa chcú presťahovať na Slovensko. Rovnaký počet Maďarov potom československá vláda určila na odsun za Dunaj. Ich odchod síce nebol dobrovoľný, ale na základe dohody im prináležala finančná kompenzácia za zanechané domy a pozemky do 50 hektárov. Výnimku tvorili len preukázateľní vojnoví previnilci.

Čítajte aj: Svet o Slovensku: Nemci obdivujú Bratislavu ako unikátny mix starého a nového

Čítajte aj: Svet o Slovensku: Američania obdivujú našu ekokapsulu. Zdá sa im však drahá

Foto: ilustračné, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM