Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Orbán hovorí o Čaputovej so zapchatými ušami

Keď dvaja hovoria o tom istom, nie je to to isté… Aj maďarský premiér Viktor Orbán zreferoval v maďarskom rozhlase obsah jeho rozhovoru so Zuzanou Čaputovou veľmi zvláštnym spôsobom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Orbán hovorí o Čaputovej so zapchatými ušami
17
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenská hlava štátu navštívila minulý týždeň Maďarsko a stretla sa nielen s prezidentom Jánosom Áderom, ale aj s premiérom Viktorom Orbánom. Z úplného znenia jej slov počas tlačovej konferencie je jasné, že svojim maďarským kolegom otvorene tlmočila výhrady, ktoré má voči spôsobu robenia politiky V4 na európskej úrovni, ktorá sa čoraz viac dostáva do vleku kontroverzných názorov Varšavy a Budapešti. Viktor Orbán to zrejme prepočul.

Má rada Maďarov

V piatok poskytol Viktor Orbán veľký rozhovor maďarskému verejnoprávnemu rozhlasu. Pochválil sa, ako je spokojný, že V4 si vydupala zmenu v nomináciách na najvyššie posty v EÚ a zablokovala kandidátov, ktorí boli v minulosti otvorene kritickí voči jeho politike. Hovoril aj o rokovaní so Zuzanou Čaputovou v Budapešti, ktorá práve tento postoj V4 kritizovala. O tom sa však maďarský premiér nezmienil ani slovom.

“Viktor Orbán uviedol, že Zuzana Čaputová vyjadrila sympatie a rešpekt voči Maďarom, ako aj voči maďarskej menšine na Slovensku. Bolo tiež zjavné, že považuje spoluprácu V4 za dôležitú a želá si jej napredovanie,” rekapituluje slová Orbánove slová maďarský portál Hungary Today.

Bolo toho viac

V niečom mal Orbán pravdu. Slovenská prezidentka naozaj vyjadrila úctu voči maďarskému národu a podporila význam V4. Povedala toho však oveľa viac a neboli to len slová chvály. Vyplýva to z plného prepisu jej vystúpenia na tlačovej konferencii v Budapešti po skončení schôdzky s maďarským prezidentom:

“Diskutovali sme o aktuálnom poslaní V4. Informovala som pána prezidenta o svojom pohľade, že ak naša spolupráca má mať zmysel, nesmie byť len o strážení regionálnych záujmov. Musí byť o presadzovaní demokratických hodnôt, hodnôt slobody a právneho štátu a tiež hodnôt európskej integrácie… aby sme neboli vnímaní ako tí, čo Európsku úniu rozdeľujú alebo oslabujú,” uviedla slovenská hlava štátu.

A prezidentka otvorene kritizovala aj spôsob, akým sa V4 postavila k nomináciách na vrcholné posty v EÚ: “Vidím potenciál pre našu spoluprácu a pre pozitívnu vecnú agendu, ktorú by sme mali v EÚ navrhovať. Lebo dnes mám pochybnosti, či sa nám to darí. Častokrát sme vnímaní ako zoskupenie, ktoré skôr dokáže veci blokovať, ako konštruktívne prinášať potrebné riešenia.”

Takýto nekonštruktívny prístup podľa Z. Čaputovej spôsobil, že V4 nedokázala ako celok presadiť do európskeho vedenia žiadneho vlastného predstaviteľa. “Našich občanov spája vysoká podpora našej integrácie do EÚ. Nemám taktiež pochybnosti, že to, ako sa Slovensku dnes darí, je do veľkej miery vďaka európskej integrácii. Nie vďaka oslabovaniu EÚ a volaniu po návrate kompetencií jednotlivým štátom, či kritizovaniu Bruselu,” dodala prezidentka v jasnej narážke na Orbánovu politiku.

Foto: ilustračné

Zuzana Čaputová na návšteve Maďarska
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM