Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Otrokárstvo ako rodinný biznis

Naozaj podarená rodina slovenských imigrantov vo Veľkej Británii predávala bezbranných otrokov na nútené práce za smiešnych 230 eur. Teraz čakajú na verdikt súdu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Otrokárstvo ako rodinný biznis
Zdroj: TASR

Už celé roky sa objavujú správy o zneužívaní naivných ľudí na nútenú prácu alebo prostitúciu v zahraničí a predsa tímto organizovaným kriminálnym gangom stále niekto naletí. Scenár je vždy rovnaký – kupliari si vytipujú obete zo sociálne slabších vrstiev a nasľubujú im dobrú prácu a krajší život v zahraničí. Po príchode najčastejšie do Veľkej Británie týmto úbožiakom zoberú pas, zavrú ich v dome a prinútia ich fungovať ako otrokov svojich nových pánov. Najnovšie o takomto prípade píše aj portál britskej verejnoprávnej BBC.

Chytení v pasci

Slovenská rodina žijúca v britskom meste Newcastle sa priznala k obchodovaniu s “bielym mäsom” a ku zneužívaniu ľudí na otrocké práce. Jedného človeka boli schopní predať za 230 eur. Súd ich uznal za vinných z organizovania nútených prác, prania špinavých peňazí a obchodovania s ľuďmi. Do “rodinného biznisu” bol zapojený aj 17-ročný chlapec.

“Skupinu viedol Roman Rafael (33) a spoločne dovážali zraniteľných ľudí zo Slovenska a Českej republiky do Veľkej Británie, aby tam pracovali v potravinárskych fabrikách,píše BBC. Dodáva, že ich obete mali naozaj ťažký život – spávali natlačení v pivničných priestoroch, museli ťažko pracovať a dostávali len malý zlomok svojej mzdy. Tú im vyplácali na bankový účet, ku ktorému nemali prístup.

“Keďže nevedeli rozprávať po anglicky, nemali žiadne doklady a minimálny prístup k peniazom, boli reálne chytení v pasci,” cituje BBC slová obžaloby, ktoré odzneli na súde.

Zneužívali aj bezdomovca

Mimoriadnu necitlivosť kupliarskej rodiny dokazuje aj fakt, že za obete si vyberali tých najbiednejších ľudí, ktorí sa nemali ako brániť. “Zneužívali aj slovenského bezdomovca a jeho syna, ktorý mal mentálne problémy s učením. Priviezli ich do Veľkej Británie s tým, že im sľúbili prácu a dobré peniaze,” uvádza portál.

Lenže realita bola úplne iná. Otca i syna zavreli do domu v Newcastle a pohrozili im, aby radšej vôbec nevychádzali von, pretože na uliciach na nich striehnu muži s mačetami. Cez deň ich vozili na pracoviská, kde upratovali domy, alebo vyťahovali zo starých matracov pružiny do zberných surovín. Otca neskôr pustili domov na Slovensko, ale syna si ponechali ako otroka.

BBC ďalej dodáva, že kriminálna banda si na úkor svojich obetí žila veľmi príjemným životom – užívali si luxus, dovolenky v zahraničí a nákladné večierky. “Ich odsúdenie sa podarilo len vďaka odvahe zneužívaných ľudí a spolupráci s našimi partnermi,” odznelo na súde. Trest sa slovenská rodina kupliarov dozvie koncom apríla.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM