Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pamätáte si čerpačky Benzina? Vracajú sa

Kúsok starej motoristickej nostalgie v novom šate sa už o pár mesiacov objaví v Malackách a neskôr po celej krajine. Poľská petrolejárska skupina PKN Orlen vráti na Slovensko značku Benzina.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pamätáte si čerpačky Benzina? Vracajú sa
Zdroj: TASR

Predstavitelia poľského koncernu Orlen uvádzajú, že podľa ich prieskumov si značku čerpacích staníc Benzina pamätajú dve tretiny slovenských motoristov. Nečudo, veď vznikla už v roku 1953 v socialis­tickom Československu. Komunisti tento názov vymyseli pre premenovanie dovtedajšej značky Benzinol, ktorú znárodnili. Benzina obsluhovala českých a slovenských motoristov až do roku 1989, keď sa sprivatizovala.

V poľských rukách

Portál Emerging Europe uvádza, že značka Benzina sa po privatizácii v roku 1989 mohla používať len v Česku. Dnes tam prevádzkuje stovky čerpacích staníc a spadá pod krídla poľského petrolejárskeho gigantu Orlen. Poliaci sa teraz rozhodli pokryť opätovne aj slovenský trh.

“Chceme pod našu značku získať veľké aj malé čerpacie stanice a ponúknuť im spoluprácu za výhodných podmienok,” cituje Emerging Europe predstaviteľa Orlenu Tomasza Wiatraka. Dodáva, že logo Benziny by sa malo objaviť na prvej čerpačke už v apríli v Malackách a do konca roku by ich malo po celej krajine pribudnúť ešte desať.

Veľké plány

Poliaci si pred vstupom na slovenský trh urobili dôkladné analýzy, aby pochopili, čo dnešní motoristi očakávajú. “Slovenskí šoféri výrazne uprednostňujú kvalitné palivá. Na čerpačke chcú dostať aj iné služby, napríklad možnosť nakúpiť si potraviny. Máme overené riešenia, ktoré fungujú v Česku a chceme ich uplatniť aj na Slovensku,” cituje ich vyjadrenie Emerging Europe.

Koncern Orlen sa netají tým, že chce využiť známosť značky a postupne sa stať silným hráčom na slovenskom trhu, kde je však veľká konkurencia. “Vybrali sme si značku Benzina, keďže ju poznajú dve tretiny slovenských motoristov…. Chceme využiť svoje poznatky a skúsenosti, aby sme sa stali významným hráčom na slovenskom trhu v horizonte dvoch – troch rokov.”

Vo videu sa dozviete, ako sa správať na čerpacej stanici.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM