Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Panika na východe a zásah stíhačiek

Dve slovenské stíhačky MiG-29 museli v nedeľu večer vyštartovať z letiska na Sliači, aby z bezpečnostných dôvodov sprevádzali talianske dopravné lietadlo, ktoré stratilo spojenie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Panika na východe a zásah stíhačiek
9
Galéria
Zdroj: TASR

Na ten nedeľný večer obyvatelia východného Slovenska tak ľahko nezabudnú. Zhruba okolo 22:00 ich vyrušil obrovský tresk, ktorý nevedeli identifikovať. Viacerí dokonca telefonovali na políciu a chceli nahlásiť, že niekde pri ich dome vybuchla bomba. Bol to však planý poplach. Ministerstvo obrany SR zakrátko na svojom profile na Facebooku vysvetlilo, že išlo o let nadzvukových stíhačiek kvôli stratenému talianskemu Airbus 320. O téme píše viacero zahraničných portálov.

Keď zlyhá technika…

Čo presne sa talianskemu dopravnému lietadlu stalo, nie je dodnes známe. Isté je len to, že Airbus stratil spojenie s riadiacou vežou. To sa vždy vyhodnocuje veľmi vážne, pretože môže ísť nielen o technické problémy, ale aj možnosť hroziaceho teroristického ú­toku.

Dve slovenské stíhačky MiG-29 preto okamžite dostali rozkaz na ostrý vzlet, aby stratenému talianskemu lietadlu urobili eskortu. Airbus smeroval z Milána do Charkova a slovenské stroje pripravené kedykoľvek zasiahnuť ho sprevádzali až po ukrajinskú hranicu.

Keďže ide o nadzvukové lietadlá, ich prelet sprevádzal aj ohlušujúci zvuk, ktorý vyplašil viacerých obyvateľov. “Dve stíhačky letiace nadzvukovou rýchlosťou vytvorili sonický tresk, ktorý bolo počuť v okolí Rožňavy a Košíc,” píše portál airlive.net.

Vojenský pardon

Ministerstvo obrany sa snažilo paniku na východe čo najrýchlejšie upokojiť: “Za vzniknutú situáciu sa obyvateľom ospravedlňujeme, avšak tieto situácie súvisia so zabezpečením bezpečnosti všetkých občanov Slovenska, pretože Vzdušné sily Ozbrojených síl SR zodpovedajú za ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky 24 hodín denne, 7 dní v týždni a takéto vzlety sú toho súčasťou,” uvádza na svojej facebookovej stránke.

Dodáva, že dve stíhačky sú súčasťou pohotovostného obranného systému NATO a zasahujú nielen proti narušiteľovi vzdušného priestoru, ale aj ako pomoc lietadlám v núdzi, pri strate spojenia, či únose lietadla. Práve strata spojenia je jednou z najčastejších príčin ostrých vzletov stíhacích lietadiel Vzdušných síl OS SR.

Foto: ilustračné

Stíhačka Mig-29
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM