Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pašovali kokaín a užívali si super luxusný život

Šesť mužov a jedna žena zo Zlínska zarábali milióny korún na čiernom obchode s kokaínom, ktorý pašovali do krajiny zo Slovenska. Ich výnosný biznis ukončili policajti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pašovali kokaín a užívali si super luxusný život
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Český portál idnes.cz informuje, že česko-slovenský drogový gang fungoval takmer rok a za ten čas si dokázal nazhromaždiť slušný majetok. Nečudo, keďže kokaín dovezený zo Slovenska následne v Zlíne riedili a zásobovali celú drogovú scénu v Zlínskom a Moravskosliez­skom kraji.

Výhodný biznis

Česi mali svoj drogový obchod dobre zorganizovaný. “Kokaín zo Slovenska im dodával 24-ročný slovenský občan, ktorého policajti zadržali v hotelovej izbe v Zlíne,” píše idnes.cz. Dodáva, že nákupná cena bola 1000 – 1500 korún a ďalej ho predávali so slušnou maržou až za 2500 korún.

Je to droga bohatých. Chodili do lepších klubov, mali vybudovanú vlastnú sieť desiatok stálych odberateľov najmä z vyšších vrstiev,” uvádza český portál. Gang tak dokázal predať niekoľko kilogramov kokaínu a zarobiť na tom niekoľko miliónov korún. Podľa toho potom vyzeral aj samotný policajný záťah.

“Pri siedmych domových prehliadkach policajti zaistili finančnú hotovosť 1,25 milióna korún, kokaín a dve vozidlá páchateľov, ktorí si žili na veľmi vysokej nohe. Slovenský dodávateľ napríklad jazdil na jednom z najmodernejších áut,” píše idnes.cz.

Nečakaná droga

Českí policajti začali na prípade pracovať v okamihu, keď si všimli vo svojom regióne niečo nezvyčajné. “V Zlínskom kraji sa najčastejšie užíva pervitín a marihuana. Kokaín sa tadeto vždy skôr len prevážal ďalej,” cituje portál krajského policajného riaditeľa Jindřicha Kučeru.

Keď sa zrazu začal na Zlínsku objavovať kokaín v neobyčajnom množstve, policajti rozbehli pátranie. “Išlo o kokaín vo vysokej čistote až 85 percent. Následne sa však riedil a ďalej na ulicu sa distribuoval len v približne 30 percentnej koncentrácii, ako je to obvyklé.”

Rýchlo vznikol policajný tím, ktorý viedol aj samotný záťah. Zúčastnilo sa na ňom celkovo 250 policajtov a colníkov na siedmych miestach a zadržalo spolu jedenásť ľudí zapojených do biznisu s drogou. V prípade dokázania viny im hrozí až 18 rokov väzenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM