Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pellegrini prežil, ale vláda to má nalomené

Predseda slovenskej vlády ustál hlasovanie o dôvere, ale veľa dôvodov na radosť nemá. Aj zahraničné médiá si všímajú, že Pellegriniho kabinet je pod veľkým tlakom kvôli Kočnerovi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pellegrini prežil, ale vláda to má nalomené
10
Galéria
Zdroj: TASR

Hoci slovenská vláda stratila v parlamente väčšinu, zjavne sa množstvu poslancov nechce potopiť menšinový kabinet Petra Pellegriniho. Krátko pred koncom volebného obdobia nikoho neláka predstava predčasných volieb. Mnohí si uvedomujú riziko, že by ich už voliči nemuseli opätovne posadiť do poslaneckých kresiel. A tak premiér v utorok v parlamente hladko ustál hlasovanie o vyslovení nedôvery, čo si všíma aj zahraničie.

Žiadna úľava

Americký portál voanews.com píše, že Peter Pellegrini naďalej zostáva v kresle premiéra, ktoré je však pekne horúce: “Jeho vládu čoraz viac ničia odhalenia o prepojeniach na muža, ktorý je podozrivý z vraždy novinára z roku 2018.” Reč je, samozrejme, o Marianovi Kočnerovi a údajných uniknutých správach, v ktorých hovoril o kontaktoch na vplyvných ľudí.

“Vražda Jána Kuciaka, ktorý odhaľoval korupčné kauzy s prepojením politiky a biznisu, vrhla svetlo na korupciu na Slovensku a zároveň odštartovala najväčšie pouličné protesty od konca komunizmu v roku 1989, ktoré otriasli politickou scénou,” píše americký portál. Analyzuje, že akékoľvek kontakty s Mariánom Kočnerom sa na Slovensku stali vysoko toxické.

V piatok ďalšie protesty

Téme sa podrobne venuje aj európsky portál Euronews. Pripomína, že Kočner komplikuje život aj premiérovi Pellegrinimu, hoci zatiaľ sa neobjavila žiadna správa, ktorá by dokazovala kontakty týchto dvoch mužov. Opozícia však vyčítala premiérovi, že okamžite nezakročil proti štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej, ktorej polícia zadržala mobil pre údajnú komunikáciu s Kočnerom.

Americký portál voanews.com pripomína, že premiér síce vyhral v parlamente bitku, ale ešte nemá vyhratú vojnu. “Vláda bude opäť pod tlakom, keď sa v piatok vrátia do slovenských ulíc protesty Za slušné Slovensko. Ich cieľom je podporiť odvážnych prokurátorov a policajných vyšetrovateľov v ich práci a vyslať požiadavku na dôveryhodnú vládu pred februárovými voľbami.”

Zároveň si všíma, že vládny Smer je napriek škandálom stále najsilnejšou stranou na Slovensku s podporou okolo 20 percent. Priaznivcov si udržiava najmä vďaka “sociálnym balíčkom a silnej ekonomike.” V posledných voľbách však utrpel viaceré porážky a na politickej scéne sa črtá čoraz silnejšia proeurópska a liberálna koalícia.

Foto: ilustračné

Peter Pellegrini
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM