MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Plošné testovanie je lákadlo, ale na oslavy je ešte priskoro!

Rakúsko je zatiaľ jedinou veľkou krajinou, ktorá sa chystá pretestovať celú populáciu podobne ako na Slovensku. Prvé kroky robia už aj Francúzi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Plošné testovanie je lákadlo, ale na oslavy je ešte priskoro!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Francúzsky portál JIM uvádza, že masové testovanie populácie sa ako experiment prvýkrát vyskúšalo na Slovensku a postupne láka čoraz viac európskych krajín. Všade je to však proces dobrovoľný a s výnimkou Rakúska sa realizuje len v určitých zamorených regiónoch. Výsledky sa rôznia.

Tirolácky úspech

Najnovšie pretestovala svojich obyvateľov talianska provincia Južné Tirolsko. Portál JIM obdivne uznáva, že to bol veľký úspech.

„Počas uplynulého víkendu sa v Južnom Tirolsku dobrovoľne otestovalo 400-tisíc ľudí, čo je takmer celá populácia. V domácej karanténe skončili štyri tisícky infikovaných.“

O rovnakú operáciu sa pokúsili aj v britskom meste Liverpool. „Tentokrát to však neskončilo veľmi úspešne, keďže prišla len tretina ľudí,“ píše JIM. Britská vláda sa nevzdáva a napriek slabej účasti v Liverpoole chce zorganizovať ďalšie kolá testovania v najviac zasiahnutých štvrtiach Londýna.

Rakúsko je podľa francúzskeho portálu zatiaľ jedinou veľkou krajinou, ktorá sa chystá pretestovať celú populáciu podobne ako na Slovensku.

Viedeň však rozhodla, že akcia je dobrovoľná a má niekoľko kôl – najprv sa pretestujú zamestnanci v prvej línii, potom obyvatelia najzasiahnutejších oblastí a až nakoniec všetci Rakúšania.

Ťažko hodnotiť

JIM dodáva, že aj vo Francúzsku sa vedie debata o podobnom plošnom testovaní a niektoré regióny už aj robia prvé kroky. Stále sa však nedá jednoznačne povedať, aký je prínos takejto veľkej akcie.

„Bohužiaľ, v tejto chvíli nemáme dostatok dát, aby sme vedeli vyhodnotiť, do akej miery tieto rôzne prístupy k plošnému testovaniu naozaj znižujú epidemiologickú krivku,“ uvádza portál.

Pomáha si citovaním slovenského premiéra Igora Matoviča, podľa ktorého miera infekčnosti medzi dvoma kolami plošného testovania na Slovensku klesla z 1,47% na 0,62%. Ale JIM upozorňuje, že za tým môže byť aj niečo iné.

„Podľa expertov je takéto zníženie miery infekčnosti viac výsledkom prísnych protipandemických opatrení, než plošného testovania,“ píše JIM.

Podobne opatrne sa vyjadril aj francúzsky minister zdravotníctva Olivier Verán, keď uviedol, že „zatiaľ nevieme vyhodnotiť operácie uskutočnené na Slovensku alebo v Liverpoole“.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM