MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Plošné testovanie zatiaľ nemá nasledovníkov

Veľkolepý projekt celorepublikového testovania obyvateľstva na Covid-19 rozhodne vzbudil záujem médií po celom svete. Zatiaľ však nie je krajina, ktorá by chcela ísť rovnakou cestou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Plošné testovanie zatiaľ nemá nasledovníkov
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

O Slovensku v týchto dňoch písali médiá na takmer všetkých kontinentoch. Zdôrazňujú, že nápad pretestovať milióny obyvateľov je jedinečný a informujú o výsledkoch. Premiér Igor Matovič na začiatku uviedol, že Slovensko sa môže stať vzorom pre zvyšok sveta. Na prvých nasledovníkov sa zatiaľ čaká.

Neuveriteľný výkon

Okrem európskych médií píšu o slovenskom testovaní aj v zámorí. Americký portál inquisitr.com si podrobne všíma zložitú víkendovú operáciu.

„Malý európsky národ na Slovensku sa vypol k neuveriteľnému výkonu v boji s pandémiou koronavírusu. Dokázal pretestovať takmer polovicu všetkých obyvateľov za jediný deň,“ píše inquisitr.com.

Aj austrálsky web abc.net.au zachytil slovenský experiment. Dodáva, že ho "sledujú aj ostatné krajiny, ktoré hľadajú spôsob boja s pandémiou, aby sa vyhli kolapsu svojich zdravotníckych systémov.“

Pridáva aj štatistiku, že v sobotu sa dalo otestovať 2,58 milióna Slovákov, pričom pozitívnych bolo len jedno percento. Tí teraz musia ísť do desaťdňovej karantény.

Píšeme históriu

Francúzsky portál Courrier International rekapituluje, že na slovenskom testovaní sa zúčastnila veľká časť obyvateľstva. Pri komentovaní si pomáha citáciami zo slovenskej tlače.

„Píšeme históriu s tyčinkou v nose,“ citujú Francúzi titulok slovenského denníka Sme.

Portál dodáva, že aj keď bola operácia kritizovaná pre zlú prípravu, ide o prvý projekt svojho druhu v Európe. Otvorilo sa 4 900 odberných miest a v teréne pracovalo 45-tisíc zdravotníkov, vojakov a policajtov.

„Tisícky dobrovoľníkov sa zapojili do tejto preventívnej akcie s veľmi nejasným úspechom,“ opatrne komentuje Courrier International. Seriózne zhodnotenie testovania bude možné urobiť najskôr o dva týždne, keď sa ukáže, či krivka stúpania nákazy naozaj výrazne klesla.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM