Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Podchladená a zároveň spálená na uhoľ zázračne prežila

Na tieto prázdniny na Kréte ruská turistka Oľga určite do smrti nezabudne. Na nafukovačke ju silný morský prúd stiahol na otvorené more, kde takmer zahynula.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Podchladená a zároveň spálená na uhoľ zázračne prežila
Zdroj: TASR

Hrôzostrašných 21 hodín, ktoré ruská turistka prežila len na nafukovačke na otvorenom mori by mali byť veľkým varovaním pre všetkých dovolenkárov. More nie je jazero a zaspať na nafukovačke, alebo malej loďke sa môže stať smrteľne nebezpečným. Oľga mala obrovské šťastie, že ju napokon našlo slovenské lietadlo, ktoré v oblasti pôsobí v rámci európskej pohraničnej služby Frontex. O téme píše britský portál Daily Mail.

Večerné kúpanie

Pani Oľga (55) z ruského mesta Zelenograd trávila na Kréte v meste Rethymno letnú dovolenku so svojim manželom a dospelou dcérou. V jeden príjemný letný večer sa rozhodla, že si pôjde ešte sama na chvíľu zaplávať. V tej chvíli ešte netušila, akú osudnú chybu o chvíľu urobí.

Oľga sa natiahla na nafukovačku a nechala sa hojdať vlnami. “Nie je jasné, či zaspala, ale faktom zostáva, že silný morský prúd ju odniesol ďaleko preč na šíre more,” píše Daily Mail. Keď sa žena spamätala, bola už tak ďaleko, že ju z pláže nikto nevidel. Akékoľvek snahy doplávať späť na pevninu boli márne a prúd ju unášal stále ďalej.

Studená noc

Rýchlo prišla noc a pre pani Oľgu sa začalo skutočné utrpenie. Britský portál uvádza, že teplota klesla na 18 stupňov, pršalo, fúkal silný vietor a prehnala sa dokonca aj slabšia búrka. To všetko by sa dalo pokojne prečkať, keby Oľga nebola iba v plavkách na nafukovačke a celá mokrá.

“Teplota jej tela klesla na 32 stupňov a začala trpieť podchladením,” uvádza Daily Mail. Medzitým Oľgina rodina v hoteli už nahlásila, že sa ich manželka a matka nevrátila domov z kúpania. Grécke zložky spustili záchrannú akciu, ale lokalizovať malú nafukovačku na šírom mori je nesmierne ťažké a v noci prakticky nemožné.

Slovenská záchrana

Ruská turistka tak musela prečkať do rána. Vtedy sa začali zasa iné útrapy – horúce slnko nemilosrdne pálilo a nemala sa kam pred ním skryť. Oľgina dcéra neskôr uviedla, že jej matka bola “spálená na uhoľ.”

Záchrana prišla o 10:40 dopoludnia, keď sa do hľadania nezvestnej ženy zapojilo aj slovenské lietadlo, ktoré v rámci európskej pohraničnej služby Frontex v oblasti hliadkovalo a sledovalo pohyb lodí s nelegálnymi utečencami. Pilot Oľgu lokalizoval a zachrániť ju prišla loď gréckej pobrežnej stráže.

Rusku okamžite previezli do nemocnice. Podľa Daily Mail mala najväčšie zdravotné problémy v súvislosti s podchladením. Ošetriť ju však museli aj pre popáleniny a srdcové problémy. “Zázraky sa dejú,” uviedla Oľgina rodina neskôr na sociálnej sieti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM