MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Poliaci toho majú už dosť - uzavrite hranice so Slovenskom!

Naši severní susedia sa búria. Hnevajú ich svadobné veselice, ktoré si Oraváci organizujú na poľskom území a pomáhajú tak šíriť Covid-19 aj v Poľsku. Ich svedectvá hovoria za všetko.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Poliaci toho majú už dosť - uzavrite hranice so Slovenskom!
Zdroj: pixabay.com

Situácia so šírením koronavírusu sa v Poľsku zhoršuje, ale stále je relatívne lepšia ako na Slovensku. Aj preto Poliakov v pohraničných oblastiach pri slovenských hraniciach hnevá, keď im tam slovenskí svadobčania prinášajú infekciu.

Kreatívni Oraváci

V sobotu zaznamenali v Poľsku 5 300 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to prudký nárast a čísla rastú najmä v regiónoch susediacich so slovenskou Oravou. Ako informuje poľský portál podhale24.pl, svoj podiel viny na tom majú aj Slováci.

„Ľudia v regiónoch hraničiacich s Poľskom nedodržiavajú ochranné opatrenia,“ píše portál. Pridáva aj slová vedúcej regionálnej hygieničky Márie Varmusovej z Dolného Kubína:

„Dobre vieme, že aj napriek núdzovému stavu si organizujú v Poľsku veľké svadby a oslavy. Za hranicami už na nich nemáme dosah.“

A ako také veselice vyzerajú v praxi? Oraváci sú vraj veľmi kreatívni: „Zosobášia sa na Slovensku v kostole s 30 hosťami, a potom oslavujú v Poľsku alebo doma. Už sú infikovaní a navzájom sa miešajú bez toho, aby dodržiavali predpísané opatrenia.“

Zavrite hranice!

Poľských čitateľov podhale24.pl takáto prax hnevá. Mnohí volajú po prísnejšom hraničnom režime. „Uzavrite hranice so Slovenskom a bude to!“ Ďalší zas pridávajú osobnú skúsenosť:

„Je to pravda. Stretol som už niekoľko autobusov so slovenskými svadobčanmi. Minule Slováci u kamaráta usporiadali oslavu pre 234 ľudí,“ píše jeden z poľských čitateľov.

Poliaci sa sťažujú, že kým oni sa snažia dodržiavať predpísané opatrenia proti šíreniu koronavírusu, „v stredu sa uskutoční trh, kam prídu Slováci a pribudne nám tritisíc nových nakazených,“ dodáva čitateľ podhale24.pl.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM