Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Poloprázdne pláže, dezinfekcia v hoteloch - leto v Chorvátsku

Chorváti sa už pripravujú na úplne nové podmienky tohtoročnej turistickej sezóny. Ak sa turisti odvážia prísť, čakajú ich prísne hygienické opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Poloprázdne pláže, dezinfekcia v hoteloch - leto v Chorvátsku
Zdroj: TASR

Ľudia sú unavení domácou izoláciou a mnohí už teraz snívajú, že snáď v lete už bude situácia natoľko priaznivá, že bude možné bez obáv vycestovať aspoň k Jadranskému moru.

Chorváti už dnes rokujú s viacerými európskymi vládami, aby svoje pláže mohli v lete otvoriť aj pre zahraničných turistov. Pre domácu ekonomiku je to mimoriadne dôležité. Turizmus tvorí až dvadsať percent chorvátskeho hospodárstva.

Máme nádej

Slovensko zatiaľ nepatrí medzi európskych šampiónov v otváraní ekonomiky a hraníc, ktoré sa uzavreli kvôli hrozbe šírenia koronavírusu.

Česká vláda je už oveľa ďalej a svojim občanom sľubuje slobodné cestovanie do Rakúska i na Slovensko možno už v júni. A v lete zrejme pribudne aj Jadran:

“Chorvátsko zvažuje realizáciu návrhu českej Asociácie cestovných kancelárií, ktorý by zahŕňal vytvorenie pozemných či leteckých turistických koridorov,” píše portál idnes.cz.

Dodáva, že nádej majú aj Slováci: “Slovenské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že ak to situácia dovolí, vláda by rada umožnila cestovanie obyvateľov už počas letných prázdnin.”

Bez švédskych stolov

Tohtoročné leto v Chorvátsku však bude úplne iné, než na aké sme zvyknutí. “Je pravdepodobné, že nosenie rúšok bude povinné pre všetkých zamestnancov v turistickom ruchu. Nutnosťou bude aj dezinfekcia pri vstupe do hotelov a reštaurácií,” cituje idnes.cz prevádzkovateľa ubytovania na Hvare Zorana Pejoviča.

Prezrádza, že turisti v hoteloch zrejme neuvidia tradičné švédske stoly. Jedlo sa bude servírovať prevažne priamo na izbách. Väčšie strediská si môžu kúpiť špeciálne plastové alebo sklenené kryty, ktorými v jedálni prekryjú bufetové stoly a turisti pod ne strčia len ruky, aby si naložili jedlo.

Chorváti sa celkovo budú snažiť minimalizovať väčšie skupiny ľudí. Výsledkom bude, že hoteloví hostia sa budú registrovať až na izbách, aby sa nehromadili na recepcii.

“Obmedzí sa aj počet ľudí, ktorí môžu byť v jednej chvíli v bazéne, na pláži alebo na ihrisku. Pejovič predpokladá, že turisti sa budú vracať k dovolenke pod stanom alebo v karavane. Cestovanie tak bude vyzerať ako v sedemdesiatych rokoch,” píše idnes.cz.

Dobrou správou je, že chorvátsky minister pre turistiku Gari Gapelli zároveň predpokladá pokles cien, najmä v prípade ubytovania v súkromní.

Robiť si už dnes letné plány je však predčasné. Hlavný chorvátsky epidemiológ Krunoslav Capak upozorňuje, že situácia je nepredvídateľná. Chorvátsko sa rozhodne neotvorí prívalu turistov z krajín, ktoré budú mať horšie výsledky v boji s koronavírusom ako ono samo.

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM