Rastislav Búgel Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Postavíme špičkovú nemocnicu... na Filipínach

Na prvotriednu zdravotnú starostlivosť v nových priestoroch nemocnice sa môžu tešiť filipínski obyvatelia špeciálnej ekonomickej zóny Cagayan a priľahlého regiónu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Postavíme špičkovú nemocnicu... na Filipínach
Zdroj: TASR

Zatiaľ čo doma na Slovensku sa už desiatky rokov nedarí dostavať novú nemocnicu na bratislavských Rázsochoch, slovenská firma oznamuje začiatok projektu na výstavbu prvotriednej nemocnice na ďalekých Filipínach. Informuje o tom filipínsky portál Manilastandard. Výška investície nie je známa, ale nepochybne pôjde o multimiliónový projekt.

Najvyššia úroveň

„Je to začiatok novej éry v zdravotnej starostlivosti v našom regióne,“ cituje slová filipínskeho predstaviteľa Raula Lambina portál Manilastandard. Miestna samospráva si od novej nemocnice v slovenskej réžii veľa sľubuje. „Dokážeme vďaka nej pritiahnuť nových investorov a turistické aktivity,“ dodáva Lambina.

Za projektom stojí slovenská spoločnosť Commerce Slovakia Corporation, na čele ktorej podľa portálu pôsobí Tomáš Žiak. Ten bol aj osobne na Filipínach podpísať memorandum o porozumení, na základe ktorého spoločnosť vybuduje „prvotriednu nemocnicu s možnosťou rýchleho nasadenia zdravotnej starostlivosti.“

Radikálna zmena

Nová nemocnica vyrastie v špeciálnej ekonomickej zóne Cagayan, ale jej spádová oblasť bude oveľa širšia. „Bude poskytovať zdravotnícke služby, ktoré radikálne zvýšia kvalitu zdravotnej starostlivosti a infraštruktúru pre pacientov, zamestnancov, turistov a obyvateľov celého regiónu na dlhé roky dopredu,“ píše Manilastandard.

Nemocnica má fungovať podľa najvyšších štandardov platných v Európskej únii a vo svete. Takáto úroveň je nevyhnutná, keďže Cagayan zóna sa má stať domovom „novej generácie finančno-technologických spoločností.“

Projekt sľubuje, že ohúri nielen úrovňou svojich služieb, ale aj rýchlosťou výstavby. „Slovenská spoločnosť neposkytla presný harmonogram budovania nemocnice, ale uistila, že vznikne v rekordnom čase v porovnaní s priemernou dobou 5 – 10 rokov, ktorá býva nevyhnutná na stavbu tradičnej nemocnice,“ píše filipínsky portál.

Bratislavčania zatiaľ už tridsať rokov čakajú na dostavbu nemocnice na Rázsochoch. Jedna nová nemocnica však v slovenskom hlavnom meste v najbližších rokoch vznikne a to na Boroch. Stavebné práce by sa mali začať už čoskoro a otvoriť by mala v roku 2021.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM