Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Požiar v prešovskom paneláku riešia aj za oceánom

Strašná tragédia výbuchu plynu v Prešove okamžite zaujala aj zahraničné médiá.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Požiar v prešovskom paneláku riešia aj za oceánom
22
Galéria
Zdroj: Ľubomír Hudačko

O tragédii na východe Slovenska píšu aj novinári od USA až po Čínu. Je to najväčšia tragédia svojho druhu v novodobých slovenských dejinách

Výbuch plynu a následný požiar v prešovskom paneláku si podľa posledných informácií vyžiadal sedem oficiálne potvrdených obetí a jedna osoba je stále nezvestná.

Odborníci sa zhodujú, že vzhľadom na vážnosť tragédie mohlo prísť o život aj viac ľudí. Záchranné zložky odviedli výbornú prácu a oheň sa im podarilo dostať pod kontrolu v sobotu večer. Tragédia však stále rezonuje v slovenských i zahraničných médiách.

Nevídaná katastrofa

Čínsky portál CGTN informuje, že výbuch plynu v prešovskej bytovke si vyžiadal minimálne sedem mŕtvych. Rozsah katastrofy bol značný: “Požiar prerazil cez päť vrchných poschodí 12-poschodového domu, čo spôsobilo zrútenie schodiska a výťahu. Plamene sa podarilo uhasiť až na druhý deň a všetkých obyvateľov evakuovali.”

Číňania si ďalej všímajú, že na mieste museli ošetriť a previezť do nemocnice 40 zranených. Našťastie by však nikto z nich nemal byť v život ohrozujúcom stave. Počet obetí však ešte stále môže narastať, ak požiarnici nájdu v uhasenom paneláku ďalšie obete, ktoré nestihli utiecť plameňom.

Môžu za to výkopové práce?

Téme sa venuje aj britský portál news.sky.com a naznačuje, že k tragédii podľa prvotných informácií mohla prispieť aj rekonštrukcia budovy z roku 2017. Cituje pritom veliteľa zásahu Jána Goliaša: “Požiarnici nesúhlasili so zmenami, ktoré urobili pred dvoma rokmi. Niektoré normy neboli dodržané. To mohlo viesť k zrúteniu schodiska, čo nám zabránilo v evakuácii osôb.”

Možných vinníkov obrovskej tragédie však môže byť viac. Polícia už začala trestné stíhanie za trestný čin všeobecného ohrozenia a zadržala šesť osôb, ktoré boli zodpovedné za terénne výkopové práce na Mukačevskej ulici. Neskôr krajský vyšetrovateľ tri osoby aj obvinil.

Ľudia z osudného paneláka prišli o všetko. Mnohí z nich získali dočasné útočisko u rodiny a známych, niektorí strávili noc na miestnom internáte.

Vláda už uvoľnila milión eur na pomoc postihnutým rodinám a nevyhnutné práce na poškodenej bytovke. Mesto Prešov tiež vyhlásilo verejnú finančnú zbierku na pomoc ľuďom z vyhoreného paneláku, ktorí sa zo dňa na deň stali bezdomovcami.

Deň po výbuchu plynu v prešovskej bytovke v OBRAZOCH
22
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM