Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prečo jeme zahraničné potraviny?

Už aj Česi si všímajú biedu slovenských potravinárov, ktorých výrobky sú na pultoch domácich predajní stále menej zastúpené. Čísla vás prekvapia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prečo jeme zahraničné potraviny?
Zdroj: TASR

Ani neustále sťažnosti na poľskú hydinu, či nedávny megaškandál s nekvalitným brazílskym mäsom nedokázali slovenských spotrebiteľov presvedčiť, aby uprednostňovali domáce potraviny. Pod Tatrami sa kupuje už len o niečo viac ako tretina slovenských potravinárskych výrobkov. Pred pár rokmi to pritom bolo viac, aj keď už vtedy nebol tento pomer práve potešujúci. Český portál Lidovky.cz si všíma, že Slováci si svoje nákupné košíky plnia väčšinou dovozovým jedlom.

Stále menej a menej

Lidovky.cz citujú prieskum agentúry Gfk pre Potravinovú komoru Slovenska. Vyplýva z neho, že väčšina kupovaných potravín pochádza zo zahraničia a výnimku tvoria iba mlieko, minerálky a alkohol. Odborníci sa nevedia celkom zhodnúť na príčinách tejto situácie.

Niektorí tvrdia, že dôvodom je prirodzený dopyt, teda že samotní Slováci uprednostňujú zahraničné mäso, jogurty, cestoviny, pretože sú často lacnejšie… iní zasa namietajú, že ľudia len kupujú to, čo im obchodné reťazce ponúknu a často skutočne nemajú na výber.

Faktom zostáva, že situácia je z roka na rok horšia. Ešte pred šiestimi rokmi tvorili domáce potraviny až polovicu celkovej ponuky slovenských predajní. Dnes tento podiel klesol na úbohých 37 percent. Pri takomto trende už o chvíľu budeme kupovať snáď aj bryndzu z dovozu…

Šampióni a porazení

“Slovensko patrí ku krajinám s najväčším podielom dovozových potravín v obchodných reťazcoch. Potravinársky priemysel upadá a klesá v ňom zamestnanosť,cituje portál riaditeľku Potravinovej komory Slovenska Jarmilu Halgašovú. Dodala, že u nás je to skrátka okrajová téma a trebárs aj Česká republika je na tom oveľa lepšie. Má síce dvojnásobne viac obyvateľov ako Slovensko, ale domácich potravín produkuje až trojnásobne viac.

Najbiednejšie zastúpenie slovenskej produkcie sa nachádza v sektore olejov, cukroviniek a konzervovaných produktov. Naopak, najviac sa domácim výrobcom darí bodovať vo sfére potravín s nízkou pridanou hodnotou, napríklad spomínané mlieko. Zaujímavé pritom je, že Slovensko svoje vlastné potravinárske produkty stále viac vyváža a zároveň čoraz viac dováža zahraničné značky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM