Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prečo sa modelky nikdy neusmievajú? Dôvody vás prekvapia

Keď Slovenka Klára predvádza šaty svetových dizajnérov, myslí na mŕtvu mačku. Úsmev je vo svete modelingu jednoducho zakázaný.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prečo sa modelky nikdy neusmievajú? Dôvody vás prekvapia
Zdroj: TASR

Majú telá ako bohyne, krásne tváre ako obrázok a berú honoráre v desiatkach tisíc eur. Napriek tomu sa pri práci nikdy neusmievajú, aj keď v ich životoch je určite veľa dôvodov na radosť. Svetoví návrhári jednoducho nechcú, aby to dievčatá v ich luxusných šatách na móle robili. Na dôvody sa pozrela agentúra AFP v článku, ktorý publikoval ugandský portál Newvision.co.ug.

Smutný svet

Pri pohľade na módnu prehliadku svetových návrhárov vidí divák krásne ženy s prázdnym výrazom, akoby plným nudy. Podobne nešťastné tváre majú modelky aj v mnohých reklamných kampaniach.

“Neusmievame sa, proste sa to nerobí,” hovorí pre AFP modelka Ty Ogunkoya. “Už som predvádzala asi pre každého návrhára, ale nikdy ma žiadny nepožiadal o úsmev. V podstate by mi to už prišlo aj čudné, keby som sa mala smiať.”

Agentúra cituje aj 18-ročnú slovenskú modelku Kláru, ktorá si k smutnému výrazu pomáha naozaj bizarným spôsobom. “Keď kráčam po móle, myslím na niečo smutné, napríklad na okamih, keď mi zomrela mačka. Prešiel ju autobus.”

Zdroj: TASR

Vešiaky na šaty

Modelka Victoria si spomína, ako jej na začiatku kariéry vysvetlili potrebu smutnej tváre: “Nezabúdaj, že ľudia sa majú pozerať na šaty a nie na teba.” Inými slovami, usmiata žena by mohla odpútať pozornosť od modelov, ktoré predvádza.

Dievčatá majú počas prehliadky vystrúhať “zabijácky pohľad” a to tak, že “jemne sklonia bradu, prižmúria oči a zdvihnú hore pohľad.” Podľa modelky Ogunkoya je to už také samozrejmé, že dnes manekýnkam ani netreba vyslovene zakazovať úsmev, každá to akceptuje aj bez slov.

Mŕtve tváre

Svet módy však nebol vždy vyhradený pre smutné výrazy. AFP cituje historičku Lydiu Kamitsis, ktorá spomína, že v minulosti to vyzeralo inak: “Móda prázdnych tvárí modeliek je pomerne nedávna, začala sa začiatkom osemdesiatych rokov minulého storočia… ešte v šesťdesiatych rokoch sa manekýnky bežne usmievali a dokonca na móle aj tancovali.”

Kamitsis vysvetľuje, že zmenu priniesla nielen potreba sústrediť pozornosť na šaty, ale aj nástup feminizmu. Ženy chceli, aby ich brali vážne, nie ako sladké bábiky. Preto začali strúhať seriózne výrazy tváre chladných profesionálok.

Ťažko povedať, či sa takto feministický cieľ naplnil. “Dnes sú modelky vnímané ako chodiace vešiaky na šaty. Návrhári sa snažia vymazať ich osobnosť, aby žiarili jedine šaty, ktoré predvádzajú,” dodáva Kamitsis.

SVET O SLOVENSKU: Prečo sa modelky nikdy neusmievajú? Dôvody vás prekvapia
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM