Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prečo sa prezident Kiska opäť vracia do Južnej Kórey?

Uplynuli len dva mesiace od poslednej návštevy slovenskej hlavy štátu v Južnej Kórei a Andrej Kiska si už opäť balí kufre, aby vycestoval do tej istej krajiny. Tentokrát má naplánované stretnutie na najvyššej úrovni.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prečo sa prezident Kiska opäť vracia do Južnej Kórey?
Zdroj: TASR

Cestovanie po celom svete môže byť únavné, najmä, ak je plné oficialít a povinného programu. Byť často na cestách je však nevyhnutnou súčasťou práce hlavy štátu a nevyhne sa jej ani slovenský prezident Andrej Kiska. Juhokórejské médiá informujú, že 9. apríla pricestuje na oficiálnu návštevu tejto ázijskej krajiny, o ktorej sa v poslednej dobe intenzívne diskutuje na medzinárodnej scéne. Juhokórejského prezidenta Mun Če-ina totiž čaká krátko po stretnutí s A. Kiskom oveľa ťažší partner na diskusiu…

Ázijský tiger

Slovensko sa rado hrdí titulom “ekonomický tiger,” ale je to skôr Južná Kórea, ktorá má právo ho používať. Sila jej ekonomiky a spoločností je neporovnateľná s tou slovenskou. Zároveň juhokórejské firmy vo veľkom využívajú príležitosť expandovať na Slovensko, kde predstavujú významných zamestnávateľov. Uznáva to aj ázijská tlačová agentúra Jonhap News Agency, ktorá sa v článku venuje slovensko – kórejským vzťahom.

“Slovensko je považované za dôležitého partnera Južnej Kórey a funguje ako odrazový mostík pre juhokórejské firmy. Na slovenskom území aktuálne pôsobí takmer 90 juhokórejských spoločností, z ktorých medzi najvýznamnejšie patrí Kia Motors a Samsung Electronics,” píše Jonhap News Agency.

Juhokórejčania nie sú vždy jednoduchí zamestnávatelia. Keďže sami sú ako národ nesmierne pracovití a pokorní, podobný spôsob správania a vysoké pracovné nasadenie očakávajú aj od svojich zamestnancov. Vďaka ich vrodenej húževnatosti a odhodlaniu vynikajú aj v mnohých športoch, napriek tomu, že nie sú veľkou krajinou – či už je to rýchlostné korčuľovanie, bedminton, alebo stolný tenis.

Stretnutie s Kiskom

Presne 9. februára otváral slovenský prezident Andrej Kiska Slovenský dom v dejisku zimnej olympiády v juhokórejskom Pjongčangu. Pri slávnostnom prestrihnutí pásky nechýbal ani šéf Slovenského olympijského výboru Anton Siekel, ambasádor slovenskej výpravy Pavol Hurajt i lotyšský prezident Raimonds Vejonis. Uctiť si slovenského partnera prišli aj juhokórejskí predstavitelia priemyslu a obchodu.

A presne o dva mesiace neskôr, konkrétne 9. apríla, sa slovenský prezident do Južnej Kórey vráti, aby sa stretol s prezidentom Mun Če-inom. “Bude to prvá návšteva slovenskej hlavy štátu v Južnej Kórei od okamihu, ako obe krajiny nadviazali bilaterálne vzťahy v roku 1993,” píše ázijská agentúra. Obaja prezidenti sa majú stretnúť osobne 10. apríla. Diskutovať budú o pokroku vo vzájomných vzťahoch, ako aj o možnostiach ich ďalšieho prehĺbenia.

Koncom apríla však Mun Če-ina čaká oveľa náročnejšie stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Bude to len tretie stretnutie najvyšších predstaviteľov oboch krajín od skončenia kórejskej vojny v roku 1993.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM