Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prekvapivá oslava Veľkej noci

Lietajúce zvony, bosorky, náboženské procesie a kopec čokolády… to všetko sú rôzne podoby osláv Veľkej noci, ktorá je pre kresťanov najväčším sviatkom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prekvapivá oslava Veľkej noci
Zdroj: TASR

Veľká noc, šibačka, oblievačka, sviatky jari… to všetko sú rôzne termíny, ktoré sa často miešajú a dokazujú ako veľmi sa v rituáloch týchto dní miešajú kresťanské a staré pohanské symboly. Veriaci oslavujú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista a preto v mnohých krajinách sa tieto sviatky spájajú najmä s náboženskými obradmi. Vo východnej Európe zasa pretrvávajú pohanské zvyky šibania a oblievania dievčat, čo malo podporiť ich zdravie a plodnosť.

Starodávna tradícia

Britský portál Evening Standard si všíma veľké rozdiely v oslave Veľkej noci naprieč Európou: “Zatiaľ čo v Spojenom kráľovstve oslavujeme tento štvordňový víkend hľadaním čokoládových vajec v záhrade a tonami sladkostí, iné krajiny majú svoje vlastné veľkonočné tradície.”

Do výberu ôsmych najzaujímavejších osláv sviatkov jari zahrnul britský portál aj Slovensko. “V krajinách východnej Európy pretrváva starodávna tradícia, podľa ktorej sa ľudia oblievajú vedrami vody, pričom väčšinou to schytajú ženy od mužov. Takýto mokrý veľkonočný pondelok majú v Poľsku, na Ukrajine, v Česku, Maďarsku a na Slovensku.”

Evening Standard vysvetľuje, že oblievačka súvisí s vierou v očistnú funkciu vody, ktorá má pomôcť ženskému zdraviu a plodnosti. “Po oblievačke dievčatá odmenia chlapcov jedlom a alkoholom… na niektorých miestach vo východnej Európe existuje aj tradícia šibania, ktoré nemá bolieť, ale má zabezpečiť tiež zdravie a plodnosť,” dodáva portál. Tentokrát chýba také časté zhrozenie ľudí zo západnej Európy nad týmito veľkonočnými zvykmi, ktoré im často pripadajú brutálne voči ženám.

Náboženské procesie i lietajúce zvony

Vo Francúzsku, Španielsku, či Taliansku sa tieto dni nesú v oveľa viac kresťanskom duchu. Evening Standard popisuje, že Španieli oslavujú veľkonočné sviatky sedem dní ako Svätý týždeň. “Oslavy sprevádzajú obrovské a výpravné náboženské procesie prakticky v každom meste a dedine po celej krajine,” píše portál.

Ľudia si obliekajú kostýmy a nesú alegorické stvárnenia biblických scén, pričom ich často doprevádza živá hudba. V silne kresťanskom duchu sa tieto dni odohrávajú aj vo Francúzsku. “Kostolné zvony stíchnu, aby si uctili Ježišovo ukrižovanie. Malým deťom to vysvetlia tak, že zvony odleteli do Ríma, aby ich posvätil pápež… keď sa potom v nedeľu znovu rozozvučia, deťom povedia, že už prileteli späť a zhodili im do záhrady kopec skladkostí, ktoré idú hľadať,” píše Evening Standard.

Veľmi zaujímavú tradíciu si udržiavajú vo Fínsku a Švédsku. Deti sa počas Veľkej noci obliekajú do kostýmov bosoriek a chodia od domu k domu, kde ich susedia odmenia sladkosťami. Takže veľkonočné sviatky sa tam veľmi ponášajú na Haloween.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM