Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prezident Kiska v Monaku

Hlava štátu sa už pomaly lúči so svojou funkciou a absolvuje posledné rozlúčkové cesty do zahraničia. Jednou z nich bolo nedávno aj bohaté monacké kniežatstvo, kam Andrej Kiska zavítal aj s delegáciou slovenských podnikateľov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prezident Kiska v Monaku
11
Galéria
Zdroj: TASR

Malé kniežatstvo je raj skutočne bohatých ľudí, ktorým poskytuje najmä luxus nulovej sadzby dane. Svoje sídlo tam má aj veľa slovenských boháčov, či už je to Peter Sagan, Daniela Hantuchová, alebo rôzni finanční žraloci. Monako však môže byť aj inšpiráciou pre celé Slovensko. Prezident Andrej Kiska oceňuje najmä to, ako dokáže táto maličká krajina vyťažiť zo svojho potenciálu maximum. Uviedol to ešte pred dvoma rokmi a dnes sám do Monaka zavítal.

Jedna z posledných návštev

Monacký portál Monaco-Tribune píše o prijatí slovenskej hlavy štátu šéfom Monackej ekonomickej rady (MEB) 5. marca. “Bola to príležitosť posilniť vzájomné vzťahy a otvoriť nové možnosti spolupráce medzi podnikateľmi a verejnými inštitúciami oboch krajín,” uvádza monacký portál.

Pripomína, že ide o recipročnú návštevu, keďže monacké knieža Albert II. navštívil Bratislavu v roku 2017. Bola to príležitosť na podpis dohody o ekonomickom partnerstve medzi oboma krajinami a vytvorili sa vzájomné užitočné podnikateľské prepojenia.

Delegácia aj s podnikateľmi

Monaco-Tribune si všíma, že Slovensku sa v poslednom období mimoriadne ekonomicky darí. Vyzdvihuje najmä hospodársky rast na úrovni 3,4%, vysoké hodnotenie medzinárodných ratingových agentúr a priemysel ťahaný najmä vysokou produkciou automobiliek.

Prezident Kiska neprišiel do Monaka sám: “V hoteli Méridian sa stretlo 60 podnikateľov v oblastiach ako priemyselná výroba, turizmus i zdravotníctvo zo Slovenska i z Monaka. Slovenskí podnikatelia následne navštívili aj startupové centrum MonacoTech."

Foto: ilustračné

Andrej Kiska
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM