Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prezident Zeman sa príde rozlúčiť do Bratislavy

Nie je to náhoda, že odchádzajúci pán Pražského hradu príde na svoju poslednú zahraničnú cestu v úrade práve na Slovensko. Je to tradícia, ktorá dokazuje vynikajúce vzájomné vzťahy.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prezident Zeman sa príde rozlúčiť do Bratislavy
Zdroj: TASR

Susedná Česká republika je stále najbližším medzinárodným partnerom Slovenska. Reči o bratskom národe vôbec nie sú prehnané, keďže pre 90 percent Slovákov sú najobľúbenejším susedom v rámci V4 práve Česi. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky maďarského inštitútu Nézőpont Intézet. Sympatie fungujú aj naopak, aj keď trochu menej vrúcne. Aj pre Čechov sú Slováci najobľúbenejším národom a vyjadrilo sa tak 73 percent respondentov. Niet preto divu, že českí prezidenti sa už tradične chodia lúčiť so svojim úradom do Bratislavy – urobil tak v minulosti už Václav Havel aj Václav Klaus.

Len na otočku

Miloš Zeman pricestuje na stretnutie so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom 12. decembra. Aj keď príde len na pár hodín, je to dôležité gesto. „Hlavný zmysel návštevy na Slovensku je symbolický. Je to snaha dodržať tradíciu a povedať si, že máme k sebe blízko,“ cituje český portá Lidovky.cz riaditeľa zahraničného odboru na Pražskom hrade Rudolfa Jindráka.

Dosluhujúca hlava českého štátu sa nestretne so slovenským premiérom Robertom Ficom. Dôvodom však nie sú zlé vzťahy. Práve naopak, Zeman a Fico sa v minulosti viackrát počastovali vzájomnými komplimentami. Robert Fico však v deň Zemanovej návštevy bude na zahraničnej služobnej ceste. Odchádzajúci pán Pražského hradu sa bude lúčiť aj s maďarským prezidentom Jánosom Áderom, ale do Budapešti za ním nepôjde. Schôdzka sa uskutoční v Prahe.

Chudobná delegácia

Miloš Zeman príde na Slovensko v období, ktoré je pre českú politickú scénu mimoriadne turbulentné. V Prahe sa totiž mení vláda a prezident ju musí vymenovať a to hneď na druhý deň po návrate z Bratislavy. Preto sa na Slovensku zdrží tak krátko a zároveň príde len so skromnou delegáciou. Nebude ho sprevádzať žiadny dosluhujúci minister, čo inak nebýva zvykom.

Obaja prezidenti si symbolicky uctia spoločnú históriu Československa. Práve výročie sto rokov od založenia spoločného štátu Čechov a Slovákov má byť jednou témou rokovania Zemana a Kisku. Dotknú sa však aj budúcnosti EÚ, spolupráce v rámci V4 a tiež možného vzniku Českého domu v Bratislave.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM