Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prezidentka Čaputová je na titulke Vogue!

Novozvolená hlava štátu Slovenskej republiky sa ocitla v úlohe modelky, alebo skôr politickej celebrity. Jej fotka v netypickom modrom kostýme zdobí aktuálne vydanie legendárneho módneho časopisu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prezidentka Čaputová je na titulke Vogue!
7
Galéria
Zdroj: TASR

Vogue je považovaný za najvplyvnejší módny časopis na svete. Jeho sférou je predovšetkým móda, dizajn, životný štýl, prípadne umenie. Preto spojenie s političkou Zuzanou Čaputovou mnohých prekvapilo. Objavila sa aj kritika, že pózovanie pre módny časopis nie je vhodné pre vážnosť prezidentského úradu. Zuzana Čaputová sa však zaradila do exkluzívneho zoznamu žien zo svetovej politiky, ktoré už v minulosti pre tento magazín pózovali.

Nie je prvá

Hillary Clinton, či Michelle Obama zdobili svojimi tvárami titulku Vogue v minulosti. Nie tak dávno zverejnil tento ikonický módny časopis sériu fotiek a rozhovor s dnes už bývalou britskou premiérkou Theresou May. Zaradiť sa do takejto spoločnosti môže byť pre Zuzanu Čaputovú pocta.

Československá verzia Vogue sa rozhodla dať na titulku najnovšieho čísla fotku slovenskej prezidentky, ktorá sa čoskoro ujme úradu. Oblečená je v elegantnom tmavomodrom kostýme, čo nie je pre jej štýl typické. Stojí v otvorených dverách, akoby tým autor fotky chcel symbolizovať nový začiatok a v ruke drží veľký kvet.

Slováci majú zasa šťastie

“Budúcnosť Slovenska je ona. Je stelesnením ženskej sily a jej meno je Zuzany Čaputová,” píše magazín na svojom instagramovom účte a zdôvodňuje tým svoje rozhodnutie zvečniť na titulke najnovšieho čísla práve ju. Vo vnútri časopisu si čitatelia môžu prečítať aj rozhovor s novozvolenou prezidentkou, ktorý urobila moderátorka Adela Vinceová.

S obdivom píše o kvalitách bývalej podpredsedníčky Progresívneho Slovenska aj komentár vo vnútri čísla, ktorý má formu otvoreného listu adresovaného Zuzane Čaputovej: “Blahoželáme Vám k tomu, že ste zvíťazili bez toho, aby ste museli na niekoho vyťahovať špinu, poukazovať na jeho nedostatky, či hovoriť na verejnosti o jeho škandáloch…”

Autor komentára pre Vogue si neodpustil ani porovnanie s Českom: “Už po druhýkrát mali Slováci šťastie, narozdiel od nás, Čechov. Prvýkrát, keď si zvolili za prezidenta Andreja Kisku, ktorý bol od začiatku do konca dobrým prezidentom…Vy, Slováci, máte geopoliticky ešte menej závideniahodné postavenie ako my, Česi. Nenahovárajme si niečo o vlastnej dôležitosti a význame. Väčšina planéty nemá ani len tušenie, že existujeme. Práve hlava štátu to však môže najviac zmeniť.”

Foto: ilustračné

View this post on Instagram

Budoucnost Slovenska je #ONA. Je ztělesněním #WomanPower a její jméno je Zuzana Čaputová. Jeden z mála rozhovorů, které #coverstar #julyissue poskytla, najdete ve #VOGUEcs. Pro #interview #PaniPrezidentka s #AdelaVinczeova ji v kostýmu @NeheraOfficial zachytil #IvanPinkava. — Červencová #VOGUEcs vychází 13. června, tentokrát s jedinou obálkou. Pokud si přejete, abychom vám vaše vydání doručili až domů, objednejte si jej na vogue.cz (link ve stories a biu). — #ZuzanaCaputova #VOGUEinterview #PaniPrezidentka #24thedition #NasaPrezidentka — (Photo: Ivan Pinkava, styling: @kralicek, hair: @janmolnarofficial, makeup: @tomlorenz, production: @palmeerek & @maritadiblik, photographic assistant: @jakubgulyas, flowers: @boywithapeonytattoo)

A post shared by Vogue Czechoslovakia (@vogueczechoslovakia) on

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM