Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prežitie britských jahôd závisí od našincov

Britskí farmári bijú na poplach. Už teraz nemajú dosť ľudí, ktorí by na ich farmách zbierali ovocie a po brexite to bude také zlé, že mnohé z nich vôbec neprežijú.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prežitie britských jahôd závisí od našincov
9
Galéria
Zdroj: TASR

Vycestovať do Veľkej Británie na letnú brigádu a zbierať tam jahody, alebo iné ovocie je bežnou praxou mnohých mladých ľudí aj zo Slovenska. Láka ich nielen zárobok, ale aj možnosť zdokonaliť sa v angličtine. Takýchto brigádnikov je však stále menej a po odchode Veľkej Británie z EÚ ich zrejme bude už iba minimum. Britskí farmári zúfalo volajú, že bez nich neprežijú a tento rok je možno posledná sezóna britských jahôd.

Jahodová mizéria

“Problém je taký veľký, že jeden britský farmár verejne vyzval spotrebiteľov, aby ešte tento rok zjedli toľko jahôd koľko vládzu, pretože na budúci rok budú britské jahody už iba veľkou raritou,” píše britský Guardian. Blížiaci sa brexit, ktorý by sa mal stať realitou najneskôr koncom októbra, je skrátka katastrofou pre britských farmárov.

“Bez Rumunov, Bulharov, Poliakov a ďalších pracovníkov z východnej Európy neprežijeme,” cituje portál jedného z ovocinárov. Zároveň prináša výpovede ďalších ľudí z biznisu, ktorí vysvetľujú, ako veľmi sú závislí na tejto pracovnej sile zo starého kontinentu. Farmár Imogen Stanley uvádza, že 60 – 85 percent jeho zamestnancov je z iných členských krajín EÚ.

Slováci sa už nehrnú

Pred referendom o vystúpení z EÚ si britskí farmári mohli ešte vyberať, koho zamestnajú na svojej farme. Dnes poklesol záujem mladých ľudí z východnej Európy o viac ako 20 percent a poliach nemá kto robiť. Guardian cituje miestneho slovenského manažéra Gabriela Davida, ktorý vo Veľkej Británii vedie obchod v Rectory Farm:

“Brexit je iba jeden z dôvodov, prečo brigádnici z EÚ už tak veľmi nevyhľadávajú Spojené kráľovstvo. Dôležitým faktorom je aj to, že ich domáce krajiny sú už dnes oveľa atraktívnejšími miestami na život ako kedysi. Rozdiely v životnej úrovni sa stále zmenšujú,” uvádza Gabriel David.

Foto: ilustračné

Jahody
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM