Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prijmeme sýrske siroty, sme ľudia!

Peter Pellegrini pripustil, že do slovenských detských domovov by mohlo prísť niekoľko desiatok osirelých detí zo Sýrie. Ich rodičia zahynuli v dlhodobom krvavom konflikte a nemá sa ich kto ujať.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prijmeme sýrske siroty, sme ľudia!
Zdroj: TASR

Prijímanie imigrantov z Blízkeho Východu a Afriky je všade v Európskej únii citlivá vec. Obzvlášť emotívne na tieto snahy reagujú ľudia v krajinách V4. Slováci, Maďari, či Česi patria medzi najväčších odporcov akejkoľvek cudzej imigrácie na ich územie. V prípade osirelých maloletých detí je však situácia trochu iná a zdá sa, že predstava malých sýrskych sirôt pohne srdciami aj slovenských či českých politikov.

Sme predsa dosť bohatí

“Slovensko by mohlo prijať niekoľko desiatok sýrskych sirôt. Potvrdil to premiér Peter Pellegrini pre Reuters v piatok. Tým sa mierne odlíšil od ostatných krajín v strednej Európe, ktoré sa podobnému kroku bránia,” píše medzinárodná agentúra Reuters.

Ďalej dodáva, že premiér predniesol svoje slová počas podujatia Globsec Tatra Summit a zároveň vysvetlil svoje stanovisko: “Slovensko je dostatočne bohatá krajina, aby sa dokázala postarať o desať, dvadsať, tridsať detí, ktoré sa dnes nachádzajú v utečeneckom tábore v Grécku.

Pellegrini zároveň predviedol svoju ľudskú tvár: “Sme síce politici, ale keď vidíme utrpenie sýrskych sirôt, o ktoré sa momentálne stará iný členský štát EÚ, tak by sme mali byť viac ľuďmi,” cituje jeho slová Reuters.

Ustúpia aj Česi

Slovensko sa dlhodobo bráni povinným kvótam na premiestňovanie migrantov z preplnených gréckych, či talianskych utečeneckých táborov. Rovnaký postoj majú aj okolité krajiny. V prípade sirôt však zjavne sú ochotné urobiť výnimku.

“Slovenská ekonomika, spoločnosť a kultúra nemôžu byť ohrozené niekoľkými desiatkami detí, ktoré budú umiestnené v detských domovoch. Naučia sa náš jazyk a našu kultúru,” cituje Petra Pellegriniho Reuters.

Zdá sa, že ľudskosť prevládne nad strachom z inakosti aj v susednom Česku. Premiér Andrej Babiš najprv odmietal sýrske deti s tým, že Česko má dosť aj vlastných sirôt, o ktoré sa musí štát postarať. Neskôr však pod tlakom europoslankyne Michaely Šojdrovej a neziskových organizácii názor zmenil.

Český premiér sľúbil, že ak sa nájde zhruba 50 sýrskych sirôt, môžu ich priviezť do Česka. Tam by získali len dočasnú medzinárodnú ochranu a nie trvalý azyl. To znamená, že po vyriešení situácie v ich krajinách by sa tam mohli vrátiť za svojimi príbuznými. Zatiaľ by žili v českých detských domovoch a následne v rodinách, ktoré o ne majú záujem. Europoslankyňa Šojdrová potvrdila, že sa budú snažiť vybrať čo najmladšie deti bez sprievodu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM