Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pripravte sa na vyššie ceny potravín

Už od nového roka budú veľké obchodné reťazce platiť osobitný odvod 2,5% z obratu. Hoci ministerstvo pôdohospodárstva verí, že to nepovedie k zvyšovaniu cien, bežní ľudia majú iný názor.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pripravte sa na vyššie ceny potravín
5
Galéria
Zdroj: TASR

Poslanci za SNS uplietli v parlamente bič na zahraničné supermarkety ako Billa, Tesco, Lidl, či Kaufland. Od januára budú musieť odvádzať špeciálny odvod 2,5% z obratu, čo sa v podstate rovná novému druhu dane. Opozícia aj samotní obchodníci hovoria o diskriminačnom opatrení, pretože v novom zákone je definovaných množstvo výnimiek, vďaka ktorým sa odvodu vyhnú slovenské reťazce ako napríklad Coop Jednota. Tému si všímajú aj české médiá a tamojší čitatelia v tom majú jasno – Slováci si vlastne zvýšili DPH na potraviny.

Drahšie potraviny

“Taký odvod je absurdný, nezákonný nepatričný, nelogický, škodlivý a nesystémový. V konečnom dôsledku prinesie len drahšie potraviny v obchodoch,” cituje český portál idnes.cz poslankyňu SaS Janu Kiššovú. Na hromadu výhrad pridáva aj hrozbu sankcií zo strany Európskej komisie, pretože tá mala byť o novom odvode informovaná už pred dvoma mesiacmi.

Podobne rozhorčené komentáre píšu aj českí čitatelia: "Odvod 2,5% z obratu? No pekne, v podstate zdvihli Slovákom DPH na jedlo,” píše Alois Starý. A pridávajú sa aj ďalší: “Slovensko týmto nezdaní obchodné reťazce, ale potraviny, ktoré predávajú. Daň z obratu má funkciu spotrebnej dane, teda prirážky k cene a reťazce budú túto daň iba vyberať. Platiť budú zákazníci.”

Socialistické nápady

Národniari, ktorí s novým odvodom pre reťazce prišli, veria, že konkurencia na trhu sa postará o to, aby ceny nestúpali. Opatrenie by malo priniesť výnos 87 miliónov eur, ktorý by sa mal použiť na podporu slovenských farmárov a výrobcov. “Osobitný odvod sa nebude vzťahovať na malé a stredné podniky v najmenej rozvinutých okresoch,” dodáva idnes.cz.

“Typicky socialistické riešenie – narobí viac škody ako úžitku… navyše to prináša nerovnosti, ktoré bude treba napraviť ďalším socialistickým opatrením,” píše v komentári Ondřej Novák. “K bohatstvu sa nikdy žiadna krajina nedopracovala cez dane. Slováci si asi myslia, že budú prví,” dodáva Jarda Procházka.

Čitateľ Andrej Krasko zasa upozorňuje, že Slovensko má už dnes najvyššiu DPH na potraviny na úrovni 20% (okrem vybraných druhov mäsa, mlieka, masla a chleba). “Takže keď si dnes kúpim rožok a spočítam všetky dane a poplatky, tak polovica ceny ide štátu.”

Národniari však podľa českého portálu trvajú na tom, že nový odvod pomôže napraviť nevyvážený vzťah medzi reťazcami a slovenskými dodávateľmi, ktorí ťahajú za kratší koniec. “Cieľom je spravodlivejšie podporiť domáci poľnohospodársky a potravinársky sektor.”

Foto: ilustračné

Nákupné prevádzky
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM