Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pripravte si peňaženky. Mestá zdvíhajú dane

Jedna ruka ľuďom pridá a druhá im vezme - aj takto sa dá popísať aktuálna situácia slovenských daňovníkov. Na jednej strane dostanú na výplatnej páske viac, ale na druhej strane zaplatia viac na mestských poplatkoch.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pripravte si peňaženky. Mestá zdvíhajú dane
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Vládna koalícia presadila zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane. V preklade to znamená, že zamestnanci budú platiť o niečo nižšiu daň z príjmu a tak im na výplatnej páske pribudne viac peňazí v čistom.

Má to však aj svoju odvrátenú stranu mince. Práve táto daň je hlavným zdrojom príjmu miest a obcí. Keď bude jej výnos nižší, dostanú aj samosprávy menej peňazí. A tak sa chystajú na veľké zvyšovanie daní. Píše o tom aj európsky portál themayor.eu.

Priplatia si všade

“Vzhľadom na daňové zmeny v národnej legislatíve, samosprávy hľadajú spôsoby, ako zaplátať vzniknuté diery vo vlastných rozpočtoch,” píše themayor.eu. Konkrétne by mali obce a mestá prísť o viac ako sto miliónov eur ročne. Výpadok musia, prirodzene, zaplatiť občania. “Keďže sa to nedá nijako inak vyriešiť, samosprávy avizujú zvyšovanie daní a poplatkov, aby mohli ďalej normálne fungovať,” dodáva portál.

Ako prvý príklad uvádza Trenčín. Miestna daň z nehnuteľností by mala stúpnuť od budúceho roka o viac ako o tretinu a poplatok za odpad bude vyšší o desať percent. A to ešte nie je všetko: “Zvyšujeme aj poplatky za materské škôlky, školské kluby, centrá voľného času, umelecké školy a prispôsobujeme aj ceny za sociálne služby,” cituje portál slová hovorkyne mesta Trenčín Eriky Ságovej. Dodáva, že Trenčín potrebuje len tento rok vykryť zvýšené náklady vo výške štyroch miliónov eur.

Podobná situácia je aj v Zlatých Moravciach. Obyvatelia mesta sa môžu pripraviť na podobné zvyšovanie poplatku za odvoz smetí a dane z nehnuteľností. Pridávajú sa aj Nitra a Šaľa. “Miestni predstavitelia sa sťažujú, že vláda im pridáva stále nové a ďalšie povinnosti a zároveň im uberá peniaze. Preto len s nevôľou zdvíhajú miestne dane, aby mohli financovať chod svojich miest,” píše themayor.eu.

Nový poplatok

S navyšovaním platieb sa roztrhlo vrece. Aj Prešovčania zrejme budú už od nového roka platiť ročne za komunálny odpad o takmer desať eur viac. Podobne aj v Trnave sa miestny poplatok za komunálny a drobný stavebný odpad zvýši o necelé štyri eurá a hore pôjdu aj ostatné miestne dane.

Novinkou bude v niektorých mestách poplatok za rozvoj.

Ten síce platia developeri, ktorí na území mesta stavajú nové nehnuteľnosti, ale v konečnom dôsledku ho zaplatia ľudia v cenách nových bytov. Bratislava už takto vybrala takmer desať miliónov eur. Od budúceho roka pôjde touto cestou aj mesto Košice. Vybrané peniaze by sa mali použiť na rozvoj chodníkov, cyklotrás, zelene a detských ihrísk. Nad týmto poplatkom uvažuje aj Nitra a ďalšie mestá zrejme ešte pribudnú.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM