Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Profesor obvinený z pedofílie je na slobode

Uznávaný kanadský antropológ David Scheffel sedel takmer rok v prešovskej väzbe a stále čelí obvineniam, že sexuálne zneužíval maloleté Rómky. Na kauciu ho pustili.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Profesor obvinený z pedofílie je na slobode
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Mimoriadne neprehľadný prípad, v ktorom sa prelínajú peniaze, sex a chudoba sa bude na slovenskom súde riešiť ešte dlhé mesiace. V jeho strede je obžalovaný David Scheffel, ktorý je profesorom antropológie na Thompson Rivers University v Kanade. Už dlhé roky však žije na východnom Slovensku, kde sa v osade Svinia snažil zlepšovať životné podmienky Rómov a zároveň robil výskum o ich sexualite a detskej prostitúcii, ktorá v osade prekvitá. O téme píše kanadský portál cbc.ca.

Je to pomsta?

“Profesor Scheffel (63) nesmie opustiť Prešov, ale po prvýkrát od novembra 2017 ho pustili z väzby,” opisuje cbc.ca podmienky jeho prepustenia na slobodu. Antropológ zároveň pre portál popísal svoje pocity, keď sa prvýkrát po takmer roku nadýchol podmienenej slobody: “Keď mi povedali, že si mám zbaliť veci a môžem ísť, úplne ma to premohlo.

Kanadský portál približuje, že profesor má na krku obvinenia z detskej pornografie, sexuálneho zneužitia a nedovoleného ozbrojovania. “Jeho priatelia doma veria, že ide o vymyslené obvinenia ako pomstu za jeho výskum,” uvádza cbc.ca.

Pripája aj vyjadrenie Scheffelovho kolegu zo Slovenska Ivana Somlaia: “Táto práca zahŕňa aj výskum, ktorý môže ľudí nahnevať a ponížiť, čo vedie k tomu, že sa postavia proti vám. A to sa podľa mňa teraz stalo… on je úžasný rodinne založený človek a uznávaný profesor a my mu absolútne veríme.”

Kde je pravda?

Kanadský web uvádza, že za profesora Scheffela sa postavili aj ďalšie profesné organizácie – Kanadská antropologická spoločnosť a asociácia ASEEES. Otázne však je, čo všetko o tomto prípade vedia, pretože podstatné detaily neuvádza ani kanadský portál cbc.ca.

V neprospech antropológa hovoria svedectvá samotných maloletých Rómiek a tiež fotky v jeho počítači, na ktorých sú dievčatá zachytené v chúlostivých pózach. Scheffel sa bránil tým, že vraj maloleté dievčence si k sebe domov pozýval, aby s nimi robil antropologický výskum o sexualite a ony samé sa vraj povyzliekali a začali sa navzájom lesbicky natierať gélom, pričom vraj profesora vyzývali, aby ich tak odfotil. Jedno z dievčat však vypovedalo, že starý Kanaďan sa ho dotýkal pod tričkom na prsiach a tiež na intímnych miestach a bozkával ho.

“Scheffela prepustili s tým, že musí nosiť na nohe eletronický náramok. Súdny proces sa začne na budúci mesiac a bude pokračovať až do ďalšieho roka,” dodáva cbc.ca.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM