Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Protesty Za slušné Slovensko v očiach cudziny

Tisícky ľudí na slovenských námestiach počas piatkových demonštrácií si všimli aj mnohé zahraničné médiá. Neunikli im však ani útoky predsedu Smeru Roberta Fica na novinárov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Protesty Za slušné Slovensko v očiach cudziny
Zdroj: TASR

Zahraničné médiá si všímajú výročie Nežnej revolúcie z roku 1989, ktoré sa na Slovensku i v Česku spojili s protestami proti vláde. V Bratislave, Košiciach a ďalších mestách vyšli na námestia tisícky nespokojných ľudí, ktorých popudilo najmä nedávne vypočúvanie organizátorov protestov Za slušné Slovensko na polícii. Česi sa zasa búrili proti premiérovi Andrejovi Babišovi, ktorý čelí mimoriadne citlivému škandálu s podozrením, že nechal uniesť na Krym svojho vlastného syna.

Fico ďalej útočí

“Demonštranti využili výročie pádu komunizmu, aby žiadali zmenu slovenskej politickej kultúry,” popisuje pozadie piatkových protestov Za slušné Slovensko portál euronews.com). Pripomína, že séria demonštrácií sa začala po smrti novinára Jána Kuciaka a vyžiadala si rezignáciu premiéra Roberta Fica.

Lenže expremiér sa nemieni ticho stiahnuť do úzadia a pokračuje v útokoch. “Fico, ktorý je stále predsedom strany Smer-SD, rozhneval protestujúci dav, keď za opäť obul do novinárov,” píše portál). Naráža na video, na ktorom Robert Fico hovorí: “Napriek tomu, čo za džihád proti Smeru vediete, vedzte, že ideme opäť vyhrať parlamentné voľby. A nech vás, komediantov medzi novinármi, dobre trafí.”

Euronews) svojim čitateľom vysvetľuje, že slovo “trafí” môže znamenať aj “streliť.” Zároveň pripomína, že Ficove slová vyvolali protireakciu médií, ktoré zverejnili otvorený list s podpismi 500 novinárov.

Podpora organizátorov protestov

“Tisícky ľudí naprieč Slovenskom protestovali proti policajným výsluchom organizátorov masových protivládnych protestov,” píše britský portál DailyMail. Pridáva aj vysvetlenie slovenskej polície, že musela konať, pretože obdržala anonymné trestné oznámenie. “Niekto v ňom obvinil organizátorov protestov Za slušné Slovensko z pokusu o štátny prevrat a z korupcie,” uvádza portál.

Pridáva aj ďalšie konšpirácie o napojení na peniaze Georga Sorosa, ktoré opakovane verejnosti podhadzuje aj Robert Fico. Ako píše Euronews), ľudia na námestiach preto niesli plagáty “Sme tu zadarmo” a “Nikto nás neplatí.” DailyMail zasa uvádza slová jednej z organizátoriek Karolíny Farskej o tom, že sa “nikdy nevzdajú.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM