Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rakúšania nám sprísnia hraničné kontroly

Ľudia dochádzajúci za prácou do Viedne to budú mať čoskoro oveľa ťažšie. Musia sa pripraviť na vojenské hliadky vo vlakoch a častejšie pohraničné kontroly.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rakúšania nám sprísnia hraničné kontroly
6
Galéria
Zdroj: TASR

Región dolného Rakúska sa borí s čoraz väčším prívalom migrantov. Donedávna využívali najmä balkánsku trasu, ktorá sa však uzavrela prísnymi hraničnými kontrolami medzi Gréckom a Tureckom.

Pred vojnou utekajúci Sýrčania, Afgánci a ďalší migranti sa však odmietajú vzdať svojho vytúženého cieľa, ktorým je väčšinou Nemecko. Zvolili si teda iné trasy a nevynechávajú ani Slovensko.

Vojaci v akcii

Rakúsky portál The Local cituje slová rakúskeho ministra obrany Hansa-Petra Doskozila.

Avizuje nové opatrenia, ktoré zrejme strpčia život aj tisícom Slovákov, ktorí denne prekračujú rakúske hranice, aby sa dostali do práce, alebo do svojich domovov v neďalekom Kittsee, Wolfsthale a ďalších obciach.

“Všímam si trend, že pašeráci (migrantov) teraz využívajú Slovensko,” cituje portál ministra Doskozila.

Preto Rakúsko sprísni hraničné kontroly so Slovenskom, ktoré sú dnes úplne voľné. Uniformovaní muži budú zastavovať ľudí a pýtať si od nich doklady nielen na cestách ale aj vo vlakoch.

“Veľa ľudí prichádza zo Slovenska po železnici, takže bude nutné zaviesť viac kontrol aj vo vlakoch… na pomoc môže byť povolaných až sto vojakov,” uvádza The Local. Rakúsky minister podkladá svoje plány aj konkrétnymi číslami.

Rekordné počty migrantov

Uzavretím balkánskej trasy sa počty žiadateľov o azyl znížili v Rakúsku o polovicu. V minulom roku ich bolo “len” 42-tisíc, čo je stále nepredstaviteľne vysoké číslo na slovenské pomery. V roku 2015 ich však bolo až 90-tisíc a to už bol pre alpskú krajinu skutočne problém.

V súčasnosti sa najviac nelegálnych migrantov dostáva do krajiny cez slovenskú hranicu. Portál cituje ministrove slová, že od začiatku januára zachytili policajti už 299 migrantov v dolnom Rakúsku, ktoré hraničí práve so Slovenskom a Českom.

Druhá najexponovanejšia hranica je s Talianskom, kde tento rok zadržali 292 utečencov, ale väčšinu z nich rovno vrátili späť talianskym úradom.

Podľa ministra obrany sa potvrdilo, že sprísnené hraničné kontroly fungujú, keďže v Burgenlande, ktorý hraničí s Maďarskom, zatiaľ chytili len 174 Sýrčanov, či Afgáncov. V minulosti, keď boli hranice voľnejšie, to boli neporovnateľne vyššie počty.

Rakúska hranica
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM