Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rekordná vdova pochovala siedmych manželov

Katarína z Vrbového sa za svoj život vydávala až osemkrát, ale ani raz sa nerozviedla. Všetci jej manželia zahynuli na chorobu alebo nešťastnú náhodu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rekordná vdova pochovala siedmych manželov
Zdroj: TASR

Na sto dnešných manželstiev na Slovensku pripadá 31 rozvodov. Taká je aspoň oficiálna štatistika za minulý rok. V dávnejšej minulosti boli rozvody zriedkavé, ale zato ľudia bežne vstupovali do manželstva aj dva – trikrát za život, čo sa už dnes tak často nevidí. Bol to prirodzený následok vysokej úmrtnosti rodičiek, prípadne padlých mužov na vojne a nízkej úrovne zdravotnej starostlivosti vo všeobecnosti. Mladá vdova nutne potrebovala muža, aby sa postaral o ňu i deti a vdovec tiež nechcel zostať sám. Životný príbeh Kataríny Chasznej z Vrbového je však predsa len raritou aj na 19. storočie, v ktorom žila.

Žiadna vrahyňa

Katarína Chaszná žila v rokoch 1818 – 1892 a za tú dobu pochovala sedem manželov. Ten ôsmy ju prežil. Jej príbeh objavil v matrikách a dobových archívoch bádateľ Vladimír Bzdušek a píše o ňom český portál idnes.cz.

“Bádateľ mravenčou prácou v archívoch zistil, že žena nebola žiadna násilníčka. Jej manželia zomreli buď na starobu, vážne ochorenie, alebo mali nehodu, o ktorej nikto nepochyboval,” píše idnes.cz. Kto presne Katarína bola a čím sa živila, nie je známe.

Podľa dobových záznamov sa dá len vydedukovať, že bola považovaná za “dobrú partiu” a tak mužov od svadby s ňou neodrádzal ani osud všetkých jej predchádzajúcich manželov. Keďže všetci, až na toho posledného, boli z Vrbového, museli o sebe vedieť. Muži, ktorých si v priebehu života brala, i svedkovia na ich svadbách, patrili medzi dobre situovaných ľudí.

Nevesta v 65. rokoch

Katarína sa prvýkrát vydávala, keď mala 23 rokov, čo bolo na tú dobu pomerne neskoro. Vladimír Bzdušek pre idnes.cz približuje, že išlo o šestnásť rokov staršieho obuvníckeho majstra. Po dvoch rokoch však zomrel na suchoty a Katarína prvýkrát ovdovela.

Po štyroch rokoch sa vydávala znova a vzala si súkenníka, ktorý však bol od nej oveľa starší. Manželstvo vydržalo pomerne dlho – až trinásť rokov. Potom však druhý Katarínin manžel zomrel vo veku 101 rokov. Následne mladá vdova prekvapila, pretože sa už o mesiac vydávala po tretíkrát. To bolo pomerne nezvyčajné, pretože spoločenské zvyklosti vyžadovali, aby držala nejaký čas smútok.

Tretie manželstvo však ukončila choroba manžela a Katarína sa po pár rokoch postavila pred oltár už štvrtýkrát. Tento zväzok vydržal len rok, keďže manžel zahynul na nešťastný pád. Potom už svoje manželstvá zrejme prestala počítať aj samotná Katarína. Vydávala sa ešte štyrikrát a posledného manžela si brala ako 65-ročná. Ten ju napokon aj prežil.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM