Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rekordne premnožené medvede?

Samospráva vo Vysokých Tatrách bije na poplach. Medvede sú tam vraj už natoľko premnožené, že seriózne ohrozujú životy a zdravie miestnych obyvateľov.

Zdroj: YouTube.com

Je to večná téma, ktorá rozdeľuje poľovníkov a samosprávy na jednej strane a ochranárov na druhej strane. Jej základnou otázkou je – koľko medveďov je už priveľa a ako tento problém riešiť? Časť obyvateľstva je presvedčená, že počty hnedých chlpáčov už dávno prekročili únosnú mieru a treba ich strieľať.

Druhá časť však tvrdí, že keby ľudia umelo nezmenšovali týmto šelmám ich prirodzený životný priestor v lese a nechali by im dostatok potravy v podobe lesných plodov, netlačili by sa k ľudským obydliam.

Také zlé to ešte nebolo

Správ o premnožených medveďoch vo Vysokých Tatrách už bolo neúrekom. Pravidelne prichádzajú až k ľudským obydliam, túlajú sa v blízkosti hotelov a sústreďujú sa najmä na odpadky v kontajneroch. Tentokrát je to vraj skutočne mimoriadne:

“V takej vážnej situácii sa Vysoké Tatry ešte nikdy nenachádzali. Stav je natoľko vážny, že sa už skutočne obávam o životy domácich obyvateľov i turistov,” cituje český portál idnes.cz slová tatranského primátora Jána Mokoša. Podľa neho je jediným riešením regulácia stavov tejto chránenej šelmy. Inými slovami – žiada povolenie na odstrel medveďov.

Alarmujúca štatistika

Český portál pridáva aj výstižnú štatistiku, ktorá má dokresliť vážnosť situácie. V roku 2010 nahlásili obyvatelia Vysokých Tatier výskyt medveďa 97-krát. Tento rok vraj Tatranci videli medveďa vo svojom okolí už viac ako 700-krát. “Najčastejšie ide o časti Starý a Nový Smokovec a Tatranská Lomnica,” píše idnes.cz.

Dodáva, že medveď hnedý je na Slovensku chránený a tak na jeho odstrel treba výnimku od ministerstva životného prostredia, ktoré sa snaží tieto šelmy skôr chrániť. Ochranári pravidelne vyzývajú samosprávy, aby namiesto žiadostí o odstrel budovali zábrany okolo smetiakov plných zvyškov potravín.

Vysoké Tatry sa bránia, že všetky opatrenia ako odradiť medvede od návštev mesta už robia a budujú nové elektricky zabezpečené miesta pre kontajnery. Všetko je vraj márne a chlpáči sa čoraz viac korzujú pomedzi ľudské obydlia. Stále však platí, že ide o plaché zviera, ktoré sa stretu s človekom vyhýba.  

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM