Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rezník chce v RTVS viac zábavy. Obnoví Eurovíziu?

Najstaršia prehliadka európskeho hudobného (ne)vkusu sa možno po rokoch dočká aj slovenského interpreta. Nový riaditeľ RTVS vraj zvažuje opätovnú účasť na Eurovízii..

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rezník chce v RTVS viac zábavy. Obnoví Eurovíziu?
Zdroj: TASR

Pesničková súťaž, ktorá zrodila aj také hviezdy ako je švédska ABBA alebo dnes už otrepaný taliansky šláger Volare od Domenica Mundugna, je najstaršou prehliadkou európskej komerčnej hudby. Eurovízia sa vysiela neuveriteľných 60 rokov a rada sa pýši, že prináša čerstvú hudobnú kvalitu. Má však aj veľa kritikov, ktorí v nej skôr vidia čistú komerciu a gýč. V niektorých krajinách, ako je Švédsko, Dánsko, či Ukrajina alebo Rusko, je súťaž naozaj obľúbená. Na Slovensku však rekordy sledovanosti netrhala a tak sa na nej už päť rokov žiadny slovenský interpret nezúčastnil.

Rezník váha

“Nový riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník chce priniesť do vysielania viac zábavy, čo by mohlo vyústiť aj do návratu Slovenska do Eurovízie,” píše portál Escxtra.com. Pripomína, že Slovensko má zatiaľ na tejto súťaži pomerne “chudobné výsledky” a naposledy sa na nej zúčastnilo v roku 2012.

Pred piatimi rokmi naše farby zastupoval Max Jason Mai, slovenskej verejnosti skôr známy ako superstarista z roku 2009 Miro Šmajda. Jeho ťažkopádny pseudonym a nový imidž, ktorými chcel zaujať, pôsobili skôr smiešne a to veľa vypovedá aj o samotnej súťaži – ide skôr o formu ako o kvalitnú hudbu. A ešte dôležitejšia je politika.

Nefér hlasovanie?

Eurovízia je často obviňovaná z politikárčenia a zo šachovania s hlasmi medzi spriatelenými krajinami. Aj preto sa môže cítiť trochu ukrivdená slovenská súťažiaca z roku 2010 Kristína, ktorá zaspievala známu skladbu Horehronie.

Kristína skončila až na 16. mieste a neprebojovala sa ani do finále. Portál Escxtra.com uvádza, že napriek tomu patrí jej vystúpenie medzi najsledovanejšie na oficiálnom kanáli Eurovízie na sieti Youtube. Po šiestich rokoch ju tiež prestížny švédsky denník Svenska Dagbladet zaradil do úzkeho výberu 15-tich najlepších skladieb v 60-ročnej histórii Eurovízie, kde redaktori vyberali z viac ako tisícky piesní.

V roku 2013 sa RTVS zo súťaže stiahla, keďže projekt bol vždy tak trochu „priveľa peňazí za málo muziky.“ Náklady na účasť každej krajiny sú pomerne vysoké, keďže Eurovízia má každoročne sledovanosť okolo 180 miliónov divákov. Rekordný počet zúčastnených krajín je 43, čo predstavuje šancu na pozitívnu propagáciu krajiny v zahraničí. Treba len citlivo zvážiť, či tento efekt stojí za to.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM