Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rimavská Sobota môže ukrývať tisícky starých hrobov

Vzácny archeologický nález objavili na Gemeri. Praveké pohrebisko sa zrejme tiahne popod celú Daxnerovu ulicu v Rimavskej Sobote a doteraz odhalili 17 žiarových hrobov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rimavská Sobota môže ukrývať tisícky starých hrobov
2
Galéria
Zdroj: TASR

Objav okamžite zaujal aj americký odborný portál archeology.com. Informuje, že žiarové hroby z pilinskej kultúry, ktorá sa datuje do mladšej doby bronzovej, vykopali počas stavebných prác na Daxnerovej ulici v Rimavskej Sobote. Pre miestnych archeológov to nebolo žiadne prekvapenie, keďže už dávnejšie predpokladali, že v týchto miestach sa v dávnych dobách pochovávalo.

Objav vďaka prístavbe

Ľudia z pilinskej kultúry žili na gemerskom území približne v rokoch 1500 až 1100 pr. n. l. Pre ich starodávny svet bolo typické, že svojich zosnulých pochovávali žiarovým spôsobom, teda spopolnením. Následne ich v urnách ukladali na večný odpočinok.

“Archeológ Alexander Batoš z Gemersko-Malohontského múzea uviedol, že toto miesto sa používalo ako cintorín asi 800 rokov počas doby bronzovej,” uvádza archeology.com. Vzácne praveké pohrebisko odkryli robotníci počas realizácie prístavby meštianskeho domu vedľa polyfunkčného objektu Csillagház.

Objavených 17 pohrebných úrn sa teraz prevezie do múzea, kde ich odborní pracovníci budú čistiť a reštaurovať. “Archeológovia predpokladajú, že počas prác môžu nájsť aj ukryté šperky a ďalšie artefakty z doby bronzovej,” dodáva portál.

Bude toho viac

Alexander Botoš sa vyjadril, že vykopanie pohrebiska nebolo pre expertov prekvapením. Už počas výstavby objektu Csillagház odkryli viac ako 50 hrobov a tak očakávali, že pohrebisko s rovnakými urnami sa môže nachádzať aj pod Daxnerovou ulicou.

Navyše, archeológovia v Rimavskej Sobote už v minulosti oslavovali odkrytie rozsiahlej osady ľudí pilinskej kultúry v centre mesta takže tušili, že ďalšie objavy môžu prísť. A ich očakávania sú skutočne veľké, keďže aj praveká osada bola rozsiahla. Pod celou Daxnerovou ulicou sa zrejme tiahne starobylé pohrebisko, ktoré môže skrývať tisícky žiarových hrobov.

Foto: ilustračné

Rimavská Sobota môže ukrývať tisícky starých hrobov
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM