Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rodina zavraždeného Filipínca dostane vládnu pomoc

Pozostalí po Henrym Acordovi budú doživotne dostávať rentu vo výške zhruba 240 eur mesačne. Vyplácať im ju bude špeciálny filipínsky fond, ktorý sa stará o potreby Filipínčanov pracujúcich v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rodina zavraždeného Filipínca dostane vládnu pomoc
Zdroj: TASR

Telo mladého filipínskeho muža Henryho Acordu previezol do vlasti slovenský vládny špeciál. Takáto posledná pocta, alebo skôr pomoc pozostalej rodine, bol návrh ministerky vnútra Denisy Sakovej. Henryho zavraždil pred pár týždňami na Obchodnej ulici v Bratislave Juraj z Dunajskej stredy. Filipínec sa ako gentleman snažil ochrániť svoje dve kamarátky pred agresívnym násilníkom, ktorý jednu z nich ťahal do taxíka. Násobne väčší a ťažší Juraj však drobného filipínskeho muža zložil k zemi jedinou ranou a následne ho zabil kopancom do hlavy. O téme pravidelne informujú aj filipínske médiá.

Finančná pomoc

Henry pracoval niekoľko rokov na Slovensku v nadnárodnej spoločnosti. Veľa Filipínčanov takýmto spôsobom podporuje svoju rodinu, ktorú zanechali v domovskej krajine. Henryho matka a príbuzní teraz dostanú aspoň čiastočnú finančnú kompenzáciu z filipínskeho sociálneho fondu pre pracovníkov v zahraničí OWWA.

“Správca fondu Hans Leo Cacdac vyhlásil, že rodina získa podporu vyplácanú pre prípad smrti od 1600 eur do 3225 eur. Pozostalí tiež majú nárok na ďalších 322 eur na pokrytie nákladov spojených s pohrebom. Taktiež budú dostávať doživotný príspevok 241 eur mesačne,” uvádza filipínsky portál ptvnews.ph.

Prevoz špeciálom

Henryho pozostatky naložili do slovenského vládneho špeciálu už v pondelok. Na ďalekej ceste do vlasti ho okrem matky a dvoch súrodencov, ktorí po jeho smrti pricestovali na Slovensko, sprevádzal aj filipínsky veľvyslanec z Viedne. “Pri prílete na Filipíny ich na letisku budú čakať zástupcovia štátneho fondu OWWA,” uvádza filipínsky portál ptvnews.ph.

Filipínčania reagujú na smrť ich krajana so slovami, že to bol hrdina, ktorý sa snažil ochrániť bezbranné ženy. Rovnaké slová na jeho adresu vyslovil oficiálne aj filipínsky minister zahraničných vecí.

V podobnom duchu reagujú aj čitatelia v komentároch pod článkom na filipínskom portáli Inquirer: “Tento muž je HRDINA. Niekto by mal postaviť na jeho počesť pamätník na Slovensku i na Filipínach. Odpočívaj v pokoji, Henry. Je nepochybné, že tvoja duša sa z tohto sveta pobrala priamo do neba.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM