Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rómovia sa sťažujú - prehliadate nás!

V Bruseli sa uskutočnila rómska demonštrácia, kde príslušníci tejto etnickej menšiny chceli upozorniť na dlhotrvajúcu diskrimináciu a problémy v ich materských krajinách.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Rómovia sa sťažujú - prehliadate nás!
Zdroj: TASR

Niekoľko desiatok Rómov z Česka, Slovenska a ďalších krajín EÚ sa stretli na demonštrácii v Bruseli. Priamo pred budovou Európskeho parlamentu chceli vykričať svoju frustráciu nad vlastnými životnými podmienkami. Vlády krajín, kde žijú a tvoria veľké národnostné menšiny, ich vraj nepočúvajú. O téme píše český portál lidovky.cz.

Aj my sme európski občania!

“V Európe žijeme viac ako 900 rokov a sme jej súčasťou,” citujú Lidovky slová zástupcu demonštrujúcich Rómov Štefana Ponga. Sťažuje sa, že ich majoritná spoločnosť neustále odsúva na okraj a upiera im rovnocenný prístup ku vzdelaniu a k práci. “Rozhodli sme sa demonštrovať proti týmto praktikám práve tu, pretože aj my sme občania EÚ,” hovorí Pongo.

Európska komisia a parlament sa snažia apelovať na členské štáty, aby zlepšovali situáciu Rómov, ktorých celkovo na území EÚ žije asi šesť miliónov. “Štatistiky ukazujú, že napriek snahám úradov i mimovládnych organizácií naďalej do veľkej miery čelia predsudkom a sociálnemu vylúčeniu,” píše český portál. Problémom je podľa Štefana Ponga aj fakt, že veľká časť peňazí z eurofondov, ktorá by im mala pomôcť, údajne končí v rukách ľudí, ktorí žiadnu pomoc nepotrebujú.

Sedem rómskych europoslancov

Rómska demonštrácia bola napriek smutnej téme aj veselá. Sprevádzala ju totiž tradičná rómska hudba. Medzi demonštrantov prišiel aj český europoslanec Tomáš Zdechovský. “Európsky parlament, kde po eurovoľbách sedí sedem rómskych poslancov, môže zatlačiť na Európsku komisiu, aby sa zasadila pri riešení troch kľúčových problémov rómskej menšiny,” píšu Lidovky.

Ide o boj s chudobou, obrovskú nezamestnanosť a v niektorých krajinách aj ľudské práva. Europoslanec Zdechovský je presvedčený, že keď to nepôjde po dobrom, namieste je aj tvrdší postup voči krajinám, ktoré Rómom neumožňujú sa vzdelávať a udržiavajú existenciu rómskych get. Európsky parlament podľa neho takúto politiku dosť podporuje. Príkladom je pravidelná organizácia Rómskych týždňov v Štrasburgu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM