Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rozpútali sme platovú revolúciu v strednej Európe

Zamestnanci bratislavského Volkswagenu majú vyššie platy ako ich českí kolegovia v mladoboleslavskej Škodovke. Tento rozdiel ich pekne škrie a zrejme nezostane len tak.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rozpútali sme platovú revolúciu v strednej Európe
Zdroj: TASR

Český portál ihned.cz píše, že úspešný štrajk slovenských odborárov v bratislavskom Volkswagene odštartuje vlnu radikálneho zvyšovania platov vo fabrikách v celej strednej Európe. Zamestnancom v bratislavskej automobilke sa podaril naozaj husársky kúsok, keď si dokázali u zamestnávateľa vydupať, aby im zvýšil už aj tak relatívne dosť vysoké mzdy. Predstava, že krajiny V4 sú len montážnou dielňou s lacnou pracovnou silou, sa snáď konečne začne búrať.

Veľké nádeje

Ihned.cz pripomína, že o štrajku v bratislavskom Volkswagene sa v západných médiách písalo ako o prvej veľkej odborovej akcii v krajine od pádu komunizmu, hoci štrajkov sa na Slovensku za posledných 24 rokov uskutočnilo viacero.

Je však jasné, že to bol až protest v bratislavskej automobilke, ktorý naozaj naplno zarezonoval aj v zahraničí. „Skutočne veľký štrajk v strede Európy si naozaj nepamätáme. Postarali sa oň až teraz Slováci a dosiahli prísľub nárastu miezd o zhruba 14 percent,píše portál. Zároveň dodáva, že tento efekt sa preleje aj za hranice: „Vlna radikálneho zvyšovania platov zasiahne všetky montovne v strednej Európe, vrátane Česka.“

Slováci berú viac ako Česi

České platy boli vždy lepšie ako tie slovenské a preto prekvapí, že v niektorej fabrike to môže byť aj naopak. „Slovenskí zamestnanci Volkswagenu sa dostanú (po štrajku) z viac ako 47 tisíc korún priemernej mzdy na 51 tisíc korún. A to by v tom bol čert, aby sa o úspechoch slovenských kolegov nedozvedeli aj českí odborári z mladoboleslavskej Škodovky, kde sa priemerne berie 42 tisíc korún,“ píše ihned.cz .

Portál však konštatuje, že je niečo iné, keď si zvýšenie platov vydobijú odborári nátlakovou akciou a niečo iné, keď ich sľubujú politici v predvolebnej kampani. Konkrétne českí sociálni demokrati z ČSSD vyhlasujú, že do roku 2022 zvýšia priemernú mzdu v krajine na 40 tisíc korún, teda viac ako 1530 eur.

„…to by naše výplatné pásky museli vidieť nárast o nejakých sedem – osem percent ročne. To je čistý nezmysel a nepotrebujete doktorát z ekonómie, aby ste odhalili, že tu niekto klame, až sa mu práši z úst,“ píše ihned.cz.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM