Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: RTVS chystá veľkolepú show

Už od januára sa bude hľadať Najväčší Slovák! Pôjde o zábavnú súťažnú show, ktorá zrejme vyvolá aj nemalé kontroverzie a hádky. Veľké osobnosti totiž bude navrhovať a vyberať sám ľud.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: RTVS chystá veľkolepú show
Zdroj: TASR

Rozhodne to bude zábava, ktorá okrem pobavenia prinesie aj veľa zaujímavých faktov o historických i novodobých Slovákoch. Verejnoprávna RTVS zakúpila formát ako licenciu od britskej BBC. V Spojenom kráľovstve sa show vysielala s veľkým úspechom a z konečného titulu Najväčšieho Brita sa tešil bývalý ministerský predseda a slávny politik Winston Churchill. O téme píše portál TBI Vision.

Veľkolepá historická zábava

“Táto súťaž je interaktívnym formátom, ktorý zachytáva, ako národ vníma sám seba, keďže sú to samotní diváci, ktorí najprv nominujú a neskôr vyberú svojich najväčších historických hrdinov,” píše TBI Vision.

BBC už dokázala túto show úspešne predať do 25 krajín po celom svete, od USA, cez Taliansko, Ukrajinu, až po Indiu. “Najväčší Čech” sa vysielal aj v susednom Česku v roku 2005, kde sa však organizátori nevyhli problémom. Česi totiž navrhli do súťaže aj imaginárnu postavu Jára Cimrmana a skutočne dostal aj veľa hlasov. Česká televízia však takúto recesiu nedopustila a Cimrmana zakázala, čo vyvolalo pobúrenie a protestnú internetovú petíciu.

U Čechov napokon zvíťazil Karol IV. a na ďalších miestach skončili T.G. Masaryk a Václav Havel. Bude zaujímavé sledovať, ako si RTVS poradí, ak sa do nominácie dostane napríklad kontroverzná osobnosť Jozefa Tisa, alebo niektorý zo žijúcich politikov. Zmyslom súťaže je totiž presviedčať verejnosť o výnimočných kvalitách každej osobnosti a význame, ktorý mala pre domácu krajinu.

Všetko má v rukách ľud

TBI Vision píše, že súťaž bude mať desať dielov. Najprv organizátori vyzbierajú medzi bežnými ľuďmi tipy na jednotlivé osobnosti a na základe počtu hlasov sa zostaví víťazná desiatka. Potom do hry vstúpia známe “celebrity,” z ktorých každá dostane prideleného svojho kandidáta na Najväčšieho Slováka.

Skutočný boj sa začne, keď celebrity budú musieť prezentovať zásluhy svojho kandidáta a budú sa snažiť presvedčiť divákov, aby mu posielali hlasy. Jednotlivé osobnosti budú postupne vypadávať, až sa vo finále dozvieme meno víťaza.

“Som veľmi zvedavý, aké mená z našej bohatej histórie vyvstanú, keď začneme hľadať Najväčších Slovákov. Tento inovatívny formát je perfektný pre RTVS ako verejnoprávnu televíziu. Som presvedčený, že do tejto národnej debaty sa zapojí široká verejnosť na Slovensku,” cituje portál slová generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM