Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rusi opäť blokujú slovenskú hydinu. Majú dôvod?

Moskva si neželá na svojom území kurence a vajcia z košického regiónu. Dôvodom je údajne výskyt vtáčej chrípky, o ktorej sa však naposledy hovorilo v apríli.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rusi opäť blokujú slovenskú hydinu. Majú dôvod?
Zdroj: TASR

Vtáčia chrípka je mimoriadne nákazlivé ochorenie, ktoré dokáže zabiť aj človeka. Doteraz sa ním nakazilo 180 ľudí na celom svete, pričom na následky zahynulo 104 z nich. Naposledy zabíjala v roku 2006 v Turecku, keď miestne úrady potvrdili štyroch mŕtvych. Štátna veterinárna a potravinová správa situáciu na Slovensku podrobne sleduje a v prípade nebezpečenstva okamžite informuje verejnosť. Nič také sa momentálne nestalo. Rusko sa však rozhodlo od 27. mája zakázať dovoz hydiny a vajíčok z košického regiónu. Informuje o tom ukrajinský portál Blackseagrain­.net .

Ruská stopka

“Agentúra Rosselkhoznadzor uvalila od 27. mája dočasný zákaz na dovoz živej hydiny a vajec z územia košického regiónu na Slovensku do Ruska. Dôvodom je vtáčia chrípka,” informuje ukrajinský portál. Dodáva, že nariadenie sa dotýka siedmych slovenských oblastí. Zároveň platí zákaz prevozu živých sliepok z košického regiónu cez územie Ruskej federácie.

Portál dodáva, že ruská agentúra Rosselkhoznadzor vydáva takéto dočasné obmedzenia už od decembra minulého roka vo vzťahu k viacerých krajinám. Zákazy sa dotkli Bulharska, Maďarska, Nemecka, Grécka, Talianska, Španielska, Poľska, Rumunska, Slovenska, Chorvátska, Česka a Švédska.

Zbytočná panika?

Na Slovensku skutočne nedávno vyčíňala vtáčia chrípka a to najmä koncom minulého roka a začiatkom tohto roka. Objavila sa nielen u voľne žijúcich vtákov, ale aj medzi hydinou z drobnochovov a vtákmi chovanými v zajatí. V košickej ZOO dokonca museli utratiť štyri kačice pižmové. V prírode zahynuli labute, kačice a dokonca aj jeden drozd. Žiadny prípad však nebol hlásený z veľkochovov, ktoré exportujú hydinu do zahraničia.

Štátna veterinárska a potravinová správa naposledy ku koncu marca evidovala na Slovensku desať ohnísk vtáčej chrípky v chovoch domácej hydiny a 58 pozitívnych prípadov u voľne žijúcich vtákov. Od vtedy však o žiadnych nových prípadoch nakazenej hydiny nebolo počuť a už vôbec nie vo veľkochovoch.

Preto je ruský zákaz z konca mája prekvapivý. Aj z hľadiska názorov expertov, ktorí dôvod na žiadnu paniku nevidia. Napríklad Anna Ondrejková, vedúca Katedry epizootológie a parazitológie Univerzity veterinárskeho lekárstva v Košiciach nedávno vyhlásila: “Aj napriek tomu, že vírus aviárnej influenzy patrí medzi rezistentnejšie patogény; pri izbovej teplote dokáže prežívať viac ako 20 dní a na vaječnej škrupine 8 dní, z môjho pohľadu nie je hrozbou pre ľudí, ktorí nakupujú vajíčka,“ uviedla pre Košické správy. Dodala, že garanciou pre spotrebiteľov sú prísne kontroly hydinových chovov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM