Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Sagan už hostesku za zadok nechytí ani omylom

Sexi dievčatám v priliehavých šatách, ktoré koketne bozkávajú víťaza pretekov, už odzvonilo. Minimálne na španielskych pretekoch Vuelta a España.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Sagan už hostesku za zadok nechytí ani omylom
Zdroj: TASR

Mnohí si tú scénu ešte veľmi dobre pamätajú, aj keď odvtedy ubehli už štyri roky a Peter Sagan bezpochyby zmúdrel, minimálne vďaka svojej manželke Katke. Keď však v roku 2013 stál na stupni víťazov po pretekoch Okolo Flámska, žartovne chytil za zadok hostesku, ktorá práve tradične dávala bozk na líce vedľa stojacemu víťazovi Fabianovi Cancellarovi. Britský portál Telegraph.co.uk píše, že odvtedy sa v športovom svete vedie polemika, ktorá práve teraz vyvrcholila v Španielsku.

Dievčatá (ne)zmiznú

V Španielsku berú sexistické správanie k ženám vážne. Mestská rada v Jereze sa dokonca tento rok pokúsila zakázať sporo odeté modelky, ktoré asistovali na automobilových pretekoch MotoGP. Organizátori sa ich napokon nevzdali, ale v cyklistike je to inak. Telegraph.co.uk cituje Javiera Guilléna, generálneho riaditeľa spoločnosti Unipublic, ktorá vlastní preteky Vuelta a España.

Potvrdzuje, že tento rok prinesie zmeny. Víťazom budú naďalej blahoželať pekné modelky, ale nebudú už mať na sebe sexi vyzývavé šaty. Namiesto toho sa oblečú “elegantne” a pretekárov zrejme nebudú ani bozkávať.

“Hostesky nie sú na pódiu nevyhnutné. Degradujeme ich tam, akoby boli iba pekné predmety,” cituje portál španielskeho jazdca Mikela Landu. Na otázku, či by rovnako mala postupovať aj slávna Tour de France, odpovedal: “Neviem, vo Francúzsku takáto debata o sexizme neexistuje.”

Začal to Sagan

Portál uvádza, že túto debatu o postavení modeliek počas pretekov odštartovalo nevhodné správanie Petra Sagana. “Mnoho cyklistov dnes podporuje tieto zmeny potom, ako celá debata začala v roku 2013. Vtedy slovenský cyklista Peter Sagan chytil za zadok hostesku, ktorá práve bozkávala víťaza pretekov Okolo Flámska.”

Peter sa vtedy stal okamžite terčom veľkej kritiky. Svoj prehrešok si priznal a hosteske Maji Leyeovej odniesol veľkú kyticu kvetov. Verejne sa jej ospravedlnil a popol si sypal na hlavu niekoľkokrát aj na sociálnych sieťach.

„Úprimne sa Mayi ospravedlňujem za to, čoho som sa včera dopustil na pódiu po pretekoch. Bolo to odo mňa hlúpe a vôbec som si neuvedomoval, čo som urobil… Sľubujem, že v budúcnosti už budem konať rozumnejšie,“ kajal sa vtedy slovenský borec. Nuž, na španielskej Vuelte sa už nič podobné nestane.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM