Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Saharský piesok vyvolal kotlebovské blúznenie

Žltý prach, ktorý zasypal v posledných dňoch časti Slovenska i Moravy, podnietil u ružomberskej pobočky ĽSNS konšpiračné úvahy o jeho pôvode. Ukázalo sa však, že úplne zbytočne.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Saharský piesok vyvolal kotlebovské blúznenie
Zdroj: Facebook

Prúdenie vzduchu, ktoré prinesie do Európy saharský piesok, nie je žiadny nový jav. Najmä motoristi dobre vedia, že čas od času si ráno nájdu auto silne znečistené od žltého prachu. V časoch šírenia dezinformácií a konšpirácií však niektorí “myslitelia” vidia strašiaka aj tam, kde žiadny nie je. V tomto prípade sú to niektorí členovia Kotlebovej strany ĽSNS. Ich smiešne úvahy, kto a čo by mohol byť za “záhadným” popraškom si všíma aj český portál lidovky.cz.

Treba šíriť strach

Kedysi komunistická propaganda šírila nezmysel o tom, že škodcu mandelínku zemiakovú zhodili na naše polia americké lietadlá. Dnes pokračujú v podobnom zmýšľaní kotlebovci, ktorých upútal saharský piesok, ktorý nedávno zasypal slovenské i moravské územia. Lidovky píšu, že ružomberská pobočka ĽSNS objavila v zlatistom poprašku magnetické účinky, čo vzbudilo ich nedôveru voči jeho pôvodu. Vzorky piesku preto radšej nechali otestovať.

“Posledné dni bolo celé Slovensko doslova zapadané prachom. Podľa medializovaných informácií malo ísť o čiastočky priamo zo Sahary. Problém však vzniká, keď k tomu prachu priložíme magnet. On naň totiž reaguje,” cituje portál status kotlebovcov na sociálnej sieti. Nacionalisti, ktorí často šíria konšpiračné teórie, tak okamžite zapojili bujarú fantáziu. Cieľom bolo, ako vždy, vyvolať strach z tajomného nepriateľa, ktorý chce škodiť Slovensku.

Čuduj sa svete…

“Vzniká obrovská otázka, čo vlastne obsahoval prach, ktorý zamoril Slovensko? Aby sme zistili pravdu, odobrali sme viacero vzoriek na rôznych miestach a odoslali ich na odbornú laboratórnu expertízu,” dodali ružomberskí kotlebovci. Príspevok podľa českého portálu zdieľali stovky ľudí, ale našťastie väčšina z nich si zachovala zdravý rozum. “Niektorí to prevzali so všetkou vážnosťou. Iní preto, aby sa pobavili a tých bola podľa komentárov väčšina,” dodávajú Lidovky.

Portál vzápätí ponúka aj vysvetlenie celej záhady: “Magnetizmus piesku nie je nič ojedinelé. Skladá sa totiž z minerálov, ktoré môžu mať feromagnetické vlastnosti. Konkrétne saharský piesok obsahuje miestami aj oxid železitý alebo železo."

A srandu si zo slovenských extrémistov robia aj českí čitatelia: “Pozor! Moslimovia útočia na bratov Slovákov! Bombardujú ich pieskom… Nie je za tým Soros? Ten má prachov dosť, mohol by nechať zmagnetizovať aj celú Saharu :-)”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM