Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Škóti sa boja brexitu, ktorý vyhovuje kriminálnikom

Škótska verejnosť stále nezabudla na slovenského vraha Mareka Harčára, ktorý pred takmer desiatimi rokmi brutálne zavraždil a znásilnil Moiru Jonesovú v Glasgowe.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Škóti sa boja brexitu, ktorý vyhovuje kriminálnikom
Zdroj: TASR

Už v marci budúceho roka by Spojené kráľovstvo malo definitívne opustiť Európsku úniu. S týmto scenárom však nesúhlasila veľká časť Škótov a stále upozorňujú na riziká a nevýhody, ktoré ich bez členstva v európskom klube čakajú. Jedným z mínusových bodov je aj vznik situácie, ktorá bude veľmi vyhovovať zločincom utekajúcim pred spravodlivosťou. Ako príklad uvádza škótsky minister spravodlivosti brutálneho slovenského vraha Harčára, ktorého dostali pred škótsky súd a do väzenia len vďaka európskemu zatykaču.

Bude to eldorádo zločincov

Škótsky portál Herald Scotland píše, že škótsky parlament sa už horúčkovito pripravuje na brexit. V súvislosti s odchodom z EÚ musia poslanci schváliť až 200 rôznych legislatívnych zmien. Na všetko sa však pripraviť nedokážu a v krajine sa stupňujú obavy, že ich život bude bez EÚ horší v rôznych oblastiach.

Jednou z nich je aj sféra justície. “Povedzme to otvorene – akékoľvek oslabenie našich väzieb na európsky zatýkací rozkaz, Europol a Eurojust bude vyhovovať len jedinej skupine ľudí. Sú to kriminálnici, ktorí sa skrývajú pred spravodlivosťou v rôznych európskych krajinách,” cituje Herald Scotland slová škótskeho ministra spravodlivosti Humza Yousafa.

Odstrašujúci príklad zo Slovenska

Portál uvádza, že podľa ministra Yousafa je otázne, či by sa Škótsku podarilo bez prístupu k európskemu zatýkaciemu rozkazu dolapiť slovenského vraha Mareka Harčára, ktorý bol v roku 2009 odsúdený za vraždu a znásilnenie Moiry Jonesovej.

Tento prípad vyvolal v Škótsku veľké zdesenie najmä pre brutalitu, s akou Harčár zniesol zo sveta svoju obeť. Moiru Jonesovú si vyhliadol neskoro večer na ulici v Glasgowe, kam sa presťahoval len pár dní pred tým. Stiahol ju násilím do neďalekého parku a tam sa začalo skutočné peklo

Bezbrannú ženu dlho a šialene tĺkol a kopal do všetkých častí tela a hlavy. Potom ju znásilnil, uškrtil a okradol. Jej telo neskôr našli pohodené v kríkoch a od pol pása nadol vyzlečené.

Brutálny vrah utiekol zo Škótska domov na Slovensko, kde sa chcel skryť. Vďaka európskemu zatýkaciemu rozkazu sa ho však podarilo dostať späť do Škótska, kde sa za svoj čin zodpovedal pred súdom. Ten ho uznal vinným na základe stôp DNA a udelil mu trest doživotia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM