Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Sme jeden z 10 najopitejších národov

Nielen raritná spotreba alkoholu, ale aj otrasný národný slogan, výnimočne krásne hory a jedinečné mestá – to všetko si všíma zahraničie na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Sme jeden z 10 najopitejších národov
Zdroj: TASR

Významný britský denník The Telegraph priniesol vo svojej cestovateľskej rubrike rozsiahly článok s názvom „22 vecí, ktoré ste nevedeli o Slovensku – krásnej krajine s otrasným sloganom.“ Úprimne v ňom nastavuje našej krajine zrkadlo a všíma si to dobré ako aj to zlé. Do popredia vystupujú najmä chvály na slovenské hory a predovšetkým Vysoké Tatry. Na rozdiel od iných podobných článkov však The Telegraph nespomína večnú tému krásnych slovenských žien.

Mladí a opití

Slovensko je ako tínedžer – má nízky vek a priveľa pije. The Telegraph uvádza, že Slovenská republika je ôsmym najmladším štátom na svete. „Mladšie krajiny už sú iba Eritrea, Palau, Timor-Leste, Čierna Hora, Srbsko, Kosovo a Južný Sudán.“ Medzi naše „naj“ patrí aj spotreba alkoholu.

„Slováci patria medzi desať najopitejších národov na svete na základe údajov Svetovej zdravotnej organizácie. Priemerná spotreba čistého alkoholu na jedného dospelého tu dosahuje 13 litrov ročne,“ píše denník. Pre porovnanie uvádza aj údaj úplného svetového rekordéra – Bieloruska. Jeho obyvatelia vypijú ročne 17,5 tvrdého alkoholu na osobu.

Medzi zaujímavosti patrí aj fakt, že Slovensko je jednou zo 45-tich krajín na svete, ktoré nemajú more. Raritne nízka je aj pôrodnosť. „Podľa Svetovej Banky majú slovenské ženy v priemere len 1,3 detí, čo je jeden z najnižších údajov na svete,“ píše The Telegraph. Pre porovnanie – najviac detí rodia Nigérijčanky a miera pôrodnosti v tejto africkej krajine tak dosahuje 7,6 detí na jednu ženu.

Prírodné krásy

Britský denník píše, že Bratislava ako hlavné mesto Slovenska je až „zločinne nedocenená.“ Pre turistov je to vraj dokonalá alternatíva voči Prahe. S českou metropolou má spoločnú históriu a hlavne nie je taká preplnená. Nemalé uznanie si vyslúžil aj Vlkolínec, ktorý podľa japonskej asociácie cestovných agentúr patrí medzi 30 najkrajších miest v Európe.

Najväčšiu chválu však zožali slovenské hory. „Približne 80 percent Slovenska leží vo výške 800 metrov nad morom a korunou tejto nádhery sú Tatry… nájdete tu zhruba sto vysokohorských plies a mnoho vodopádov,“ uznanlivo píše denník. Dodáva, že Tatry oplývajú autentickou, čarovnou krásou, kde človek vníma žijúci folklór.

Podľa The Telegraph má Slovensko toľko oficiálnych krás zapísaných v zozname Unesco, že vzhľadom na počet obyvateľov je vysoko nadpriemerné. Len svoj národný slogan by si vraj malo vylepšiť. „Cestovať na Slovensko – dobrý nápad,“ sa vraj nejako zasekáva v ústach a tak podľa denníka patrí medzi najhoršie národné slogany na svete.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM