Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Sme národ pašerákov?

Írski colníci zadržali slovenského kamionistu, ktorý sa snažil prepašovať do krajiny ilegálny alkohol a cigarety. Nie je to prvýkrát, čo si vyrábame takúto “reklamu”.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Sme národ pašerákov?
Zdroj: TASR

Cigarety sú v Írsku pekne drahé, najmä na Slovenské pomery. Za jednu krabičku v priemere zaplatíte takmer deväť eur. Aj preto sa do krajiny vo veľkom pašujú a to najmä z krajín, kde stoja podstatne menej. Napríklad na Slovensku sa dajú kúpiť aj trojnásobne lacnejšie. Pre mnohých pašerákov je lákavé previezť na zelený ostrov aj ilegálne vyrobené cigarety bez kolkov. Podobne to platí aj v prípade alkoholu. Do tohto biznsu sa aktívne zapájajú aj Slováci.

Colný záťah

Írski colníci mali pri zásahu v dublinskom prístave pekný úlovok. Podľa írskeho portálu Independent.ie zadržali alkohol a cigarety v hodnote 2600 eur. Konkrétne išlo o 86 litrov alkoholu, 1600 cigariet a takmer dva kilogramy tabaku. Kontraband objavili v okamihu, keď zastavili a prehľadali dodávku s ukrajinskými značkami.

Aj keď pašerácke auto bolo registrované na Ukrajine, šoférom bol podľa portálu Slovák a vedľa seba mal maďarského spolujazdca. Nie je teda vylúčené, že išlo o ilegálne cigarety bez kolkov, ktoré sa vo veľkom pašujú z Ukrajiny aj na Slovensko. Dodávka prišla trajektom z Holyhead.

Írsky portál uvádza, že štátna kasa v Dubline mohla vďaka tejto dodávke pašovaných cigariet a alkoholu prísť o takmer 2000 eur. Nie je to síce veľká suma, ale dá sa predpokladať, že colníci vždy zachytia iba zlomok z celového objemu pašovaného tovaru do krajiny.

Pašeráci po celom svete

Nie je to prvýkrát, čo zahraničné médiá píšu o slovenských pašerákoch, ktorí sa snažia do iných krajín prepraviť nielen cigarety či alkohol, ale aj drogy. Americký portál Broadly priniesol veľkú reportáž o mladej slovenskej matke, ktorá sedí v argentínskom väzení za pašovanie kokaínu.

Sylvia je v článku vykreslená ako chuderka, ktorú zlá sociálna situácia na Slovensku prinútila pašovať kokaín. Inak sa vraj nedokázala postarať o svojho sedemročného syna a zabezpečiť, aby mohol chodiť do školy. Slovenka sa už teší na návrat domov a chce zužitkovať všetko, čo sa v argentínskej base naučila.

Dvadsaťsedem ročná Sylvia chcela z letiska v Buenos Aires prepašovať domov na Slovensko viac ako kilogram drogy. Kokaín ukryla do kapsúl, ktoré si lepiacou páskou pripevnila medzi prsia ďalšie ešte zhltla. Úkryt v žalúdku ju mohol stáť aj život, ale odhodlaná Slovenka mala silnú motiváciu.

“Ak by všetko išlo podľa plánu, zarobila by dosť peňazí, aby mohla nakúpiť nábytok, šaty a jedlo pre svojho sedemročného syna, ktorého vychovávala sama,” píše Broadly. Colníci ju však odhalili a súd ju poslal na štyri roky za mreže. Svojho syna bude môcť uvidieť až po odpykaní minimálne polovice trestu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM