Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Smer-SD dostal v komunálkach poriadny výprask

Strana Roberta Fica nezadržateľne stráca voličov, nemá žiadne personálne kádre a nedokáže ponúknuť vo voľbách zmysluplnú alternatívu. Zhruba takto referuje zahraničie o slovenských komunálnych voľbách.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Smer-SD dostal v komunálkach poriadny výprask
Zdroj: TASR

V sobotu 11. novembra Slovensko ukázalo, že čoraz menej dôveruje klasických politickým stranám a za svojich reprezentantov si ľudia volia nezávislých kandidátov. Do bodky to platí v krajských a väčších mestách. Vidiek a menšie obce ešte stále zo zotrvačnosti volia najmä vládny Smer, ale aj na tomto fronte už strana Roberta Fica stráca.

Celkovo v komunálnych voľbách vyhrali nezávislí kandidáti a získali 42 percent všetkých hlasov. Smer je s veľkým odstupom na druhej priečke s 20 percentami a opozícia dostala len malé percento zvyšných hlasov.

Je to výprask

“Strana Smer inkasuje čoraz väčšiu porážku, najmä v mestskom prostredí. Dôvodom nie je len voličská nálada. Na vine je aj fakt, že Smer nedokáže ponúknuť zaujímavých nových kandidátov,” cituje portál intellinews.com politologičku Darinu Malovú.

Výsledok komunálnych volieb na Slovensku celkovo hodnotí ako debakel celej vládnej koalície. Zmena vo vedení nastala vo väčšine slovenských miest, pričom uspeli najmä mladí a nezávislí kandidáti. “Sme svedkami generačnej výmeny stráží,” uvádza portál.

V tomto duchu cituje aj slová novozvoleného bratislavského primátora Matúša Valla: “Keď sa pozrieme na krajské mestá, je jasné, že vzostup novej politickej generácie je nezastaviteľný… Začína sa obdobie spolupráce a transparentnosti.Portál dodáva, že Valla ako nezávislého vo voľbách podporili mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko a Spolu.

Kiska a Fico komentujú

Pohľad na výsledok volieb sa zásadne líši v očiach prezidenta a bývalého premiéra. Portál intellinews.com píše, že Andrej Kiska privítal príchod nových tvárí do politiky. Cení si najmä tých, ktorí kladú dôraz na riešenia a spoluprácu. “Kiska už minulý týždeň predpovedal, že tieto komunálky budú výnimočné, keďže sú to prvé voľby, ktoré sa konali po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktoré otriasli slovenskou verejnosťou,” uvádza portál.

Robert Fico zasa pritiahol pozornosť na skutočnosť, že výsledky volieb potvrdili, že Smer-SD, SNS a Most-Híd sú jediné strany so štandardnými politickými štruktúrami. “Jasné, že by sa nám páčil lepší výsledok. Ale z politických strán sme voľby vyhrali, napriek mediálnemu lynču. Takže je to celkom príjemný výsledok. Potvrdil, že táto vládna koalícia nemá alternatívu a opozícia prakticky neexistuje s výnimkou KDH,” cituje intellinews.com slová predsedu Smeru-SD.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM